"Protiv inspektora Gašparca je primijenjen staljinistički postupak"

POTPREDSJEDNICA hrvatske Vlade Jadranka Kosor se tijekom gostovanja u HRT-ovoj emisiji Otvoreno nastojala ograditi od ikonografije na nedavnom Thompsonovom koncertu.

Podsjećajući na stavove premijera Ive Sanadera o ustaškom pokretu, ona je rekla da koncerti s takvim znakovljem nisu imali što tražiti u Zagrebu. Po njenom mišljenju, Marko Perković-Thompson se tijekom koncerta morao ograditi od svih članova publike koji su nosili ustaško znakovlje ili izvikivali ustaške parole.

Govoreći o slučaju inspektora Gašparca, koji je suspendiran, navodno zbog pokušaja podnošenja prijave protiv Thompsona, Kosor je rekla kako je Sanader naložio preispitivanje cijelog slučaja, odnosno da se u obzir uzelo Gašparčevo pismo. Ustvrdila je kako nije bilo nikakvih pritisaka od strane Vlade na policiju koji su  mogli rezultirati nastalom aferom.

Dubravko Jagić iz Sindikata policajaca Hrvatske je objasnio kako je njegova organizacija inspektoru Gašparcu pružala pravnu pomoć, ali i objašnjavao postupak podnošenja prijave koji je doveo do Gašparćeve suspenzije. Prema njemu su problemi nastali tek kada je Thompson saznao da ga se poziva na informativni razgovor.

Jagić je uvjeren da u svemu tome "nešto nije u redu", a na navode da se prijedlog prijave podvrgavao DNK analizi je reagirao sa skepsom rekavši kako MUP nema resurse provoditi DNK analizu "ni za daleko ozbiljnije stvari".

Publicist Slavko Goldstein je, pak, rekao da slučaj Thompson-Gašparac može odgovoriti na dva pitanja: da li je Hrvatska pristojna država u kojoj ne bi smjelo biti rasne mržnje i da li je Hrvatska pravna država. Po njegovom mišljenju problem nije samo u ustaškom znakovlju nekih Thompsonovih poklonika, nego i u proustaškom karakteru tekstova njegovih pjesama. Postupak prema inspektoru Gašparcu je nazvao "staljinističkim".

Novinarka Jasna Babić je rekla kako je država "proizvela i tolerirala Thompsona", a da postupak prema Gašparcu postavlja pitanje da li je Vlada u stanju kontrolirati policiju. U pitanju je, po njenom mišljenju, klasični "kumski način" djelovanja u kojem se problem "previše revnosnog" policajca nastojao riješiti s dva telefonska poziva, a o tome svjedoči unutarnja MUP-ova istraga o tome "tko se usudio Thompsona pozvati na informativni razgovor". Babić je također rekla kako su Thompsonovi poklonici dio HDZ-ovog biračkog tijela.

Na to je Kosor reagirala rekavši kako Thompson nije sudjelovao u izbornoj kampanji njene stranke te da bi se, s obzirom na to da je koncert organizirao Grad Zagreb pod SDP-ovom upravom, pitanje eventualne odgovornosti trebalo postaviti Zoranu MIlanoviću i Milanu Bandiću.

R.R..

Pročitajte više