Protiv Miloševića svjedočila Arkanova tajnica

SUĐENJE bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom nastavljeno je u srijedu svjedočenjem zaštićene svjedokinje B129 koja je radila kao tajnica u stožeru Srpske dobrovoljačke garde (SDG), Željka Ražnatovića Arkana.

Optuženi Milošević, koji se na suđenju brani sam, prethodno je dovršio protuispitivanje zaštićenog svjedoka B-1701, koji je govorio o pokolju muslimanskih civila u selu Glogova, u istočnobosanskoj općini Bratunac, u svibnju 1992.

Svjedokinja optužbe B-129 govorila je o djelovanju SDG u Hrvatskoj i BiH, a tijekom njezina svjedočenja pušteno je i nekoliko snimljenih razgovora izmedju Arkana i njegovih boraca, kao i jedan razgovor s Biljanom Plavšić.

Rekla je da je SDG osnovana u listopadu 1990. godine u manastiru Pokajnica u blizini Velike Plane, a predočila je i popis osnivača i pripadnika SDG s kojima je kontaktirala.

B-129 je rekla da su joj Arkanovi "Tigrovi" govorili o akcijama u Tenji, Borovu Selu, Mirkovcima i Tenjskom Antunovcu, kao i u Bijeljini, Zvorniku, Brčkom i zapadnoj Bosni.

Ispričala kako joj je Arkan rekao da je u Bijeljinu otišao "na poziv Biljane Plavšić i da im je zadaća bila razoružati Muslimane, posebno u selu Janja".

B-129 je posvjedočila i kako joj je Arkan rekao da "Tigrovi ne idu nigdje bez zapovjedi Državne sigurnosti (SDB MUP-a Srbije)".

Tijekom svjedočenja, puštene su snimke dva razgovora na kojim je B-129 prepoznala glasove Biljane Plavšić, Arkana, Milorada Lukovića Legije i Vladimira Home Rusa.

Željko Ražnatović Arkan, haški optuženik ubijen u obračunima beogradskog podzemlja, jedan je od 15 suizvršitelja zločina navedenih u optužnici protiv Miloševića.

Svjedočenje B-129 nastavlja se sutra, u petak nastupa desetodnevna uskršnja stanka na suđenju Miloševiću.

Pročitajte više