Protiv Miloševića svjedočio pukovnik JNA i VRS Osman Selak

BIVŠI pukovnik JNA i vojske bosanskih Srba (VRS) Osman Selak u četvrtak je na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) svjedočio o punoj logističkoj, financijskoj i zapovjednoj ovisnosti VRS o Beogradu tijekom cijelog rata u BiH.

U svom je iskazu iznio iskustva koje je imao kao zapovjednik Pozadinske baze JNA i VRS u Banja Luci, preko koje je distribuirano oružje, oprema, gorivo i financijska sredstva pristigla iz SRJ.

"Bez logističke potpore dostavljane Posavskim koridorom, VRS bi bila ostavljena bez oružja, streljiva, goriva, hrane i njezin bi opstanak bio doveden u pitanje", rekao je svjedok.

"Bez podrške iz Beograda, ja ne bih mogao voditi svoju bazu", kazao je Selak koji je svakodnevno kontaktirao s Tehničkom službom VJ.

"Konvoji iz Srbije bili su žila kucavica za život na ovim prostorima", rekao je svjedok, navodeći da su obično imali 40-50 kamiona i cisterni te pratnju oklopnih vozila i helikoptera.

Opisao je i izdavanje dopremljenog oružja srpskim općinama u BiH, navodeći da se radilo o "78.000 cijevi i 1.500 tona streljiva".

Selak je potvrdio autentičnost više dokumenata o isporukama vojnog materijala iz Srbije u RS i prepiske vlasti iz srpskih općina i JNA o isporukama oružja.

Također su kao dokazi uvedeni i grafikoni o pristizanju logističke podrške iz Beograda i svjedokov dnevnik o sastancima u vojsci.

Selak je rekao da su časnici VRS cijeli rat primali plaće iz Beograda, te kako je i on "slao načelnika financijske službe u Beograd da ih podigne".

Potvrdio je da je "19. svibnja 1992. savezna vlada preuzela na sebe financiranje zatečenog broja vojnika VRS, a vlada RS obvezala se isplaćivati plaće onima preko tog broja".

Tužitelj je pročitao dio transkripta presretnutog razgovora između Miloševića i Radovana Karadžića, u kojem optuženi odobrava zahtjev generala Uzelca iz VRS za pomoć.

Svjedok je u protuispitivanju odlučno odbacio sve pokušaje Miloševića da pobije njegov iskaz.

Tvrdnje Miloševića da se uglavnom radilo o "humanitarnoj pomoći za milijun ljudi zapadno od Brčkog", Selak je opovrgnuo podacima o stotinama tenkova, oklopnih transportera i drugog oružja i tisućama tona streljiva i goriva pristiglih iz SRJ.

Na tezu da je isplata plaća bila samo "zadržavanje stečenih prava" svjedok je odgovorio: "radim za onog tko me plaća" - zaključujući da "ako me plaća SRJ radim za SRJ". Kazao je kako je "glavni stožer VJ bio nadležan za zapovjedanje VRS".

Milošević je na kraju gotovo odustao od pobijanja Selakova iskaza, što je na slučaju plaća konstatirao i sudac Richard May, te se prebacio na pitanja o pritiscima na Srbe u Višegradu 1991., iz kojeg je svjedok porijeklom i pitanja o položaju Bošnjaka u JNA.

Također je otkrio detalje iz obavještajne aktivnosti Selaka, koji je surađivao s "bošnjačkim pokretom otpora u Banja Luci", na čelo čijeg stožera je postavljen po umirovljenju u VRS.

Selak je ranije svjedočio na suđenjima Dušanu Tadiću, Radoslavu Brđaninu i Momiru Taliću, a dijelovi njegova iskaza, na prijedlog tužitelja, uvedeni su kao dokazi protiv Miloševića.

(Hina) dh ps

Pročitajte više