Protiv Miloševića svjedočio zaštićeni svjedok B-1244

SUĐENJE bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom nastavljeno je u utorak iskazom zaštićenog svjedoka optužbe iz Bosne i Hercegovine.

Svjedok pod oznakom B-1244, bosanski Srbin, bio je dužnosnik u jednoj općini na sjeveru Bosne i Hercegovine, a svoj iskaz je započeo u ponedjeljak.

Na pitanje tužitelja, svjedok je rekao da je Blagoje Simić bio potpredsjednik te općine, a Simo Zarić načelnik odjeljenja Službe državne sigurnosti (SDB).

Protiv Simića i Zarića traje proces pred Haškim sudom za zločine u Bosanskom Šamcu.

Odgovorajući na pitanja tužitelja Dermota Groomea, B-1244 je potvrdio da su u njegovoj općini bili raspoređeni pripadnici SDB-a Srbije, tzv. crvene beretke i to u vrijeme kada u tom mjestu nije bilo značajnih sukoba.

Isto tako rekao je da je nekoliko stotina Hrvata i Muslimana bilo zatvoreno u neodgovarajućim prostorijama, gdje su premlaćivani, seksualni zlostavljeni i maltretirani na razne druge načine. Govorio je i o pokolju s početka svibnja 1992. godine, kada je jedan pijani pripadnik specijalaca iz Srbije ubio 18 zatvorenika.

Ispričao je da krajem travnja 1992. godine išao u Beograd na sastanak sa Frankom Simatovićem Frenkijem, pomoćnikom načelnika SDB-a Srbije te da se susreo i načelnikom SDB-a Jovicom Stanišićem.

Međutim, u protuispitivanju, optuženi Milošević uspio je od svjedoka dobiti sve što je htio. Sva su pitanja bila usmjerena na to da pokaže da Srbija nije imala nikakve veze sa zbivanjima u Bosni i Hercegovini.

Svjedok je potvrdio Miloševiću da "crvne beretke" raspoređene u njegovoj općini nisu bili pripadnici MUP-a Srbije, nego dragovoljci Srpske radikalne stranke.

Milošević je od svjedoka ishodio odgovor da se on sa Frankom Simatovićem Frenkijem i Jovicom Stanišićem sastao "posve slučajno".

Potvrdio je Miloševićevu tezu da je proglašenju "srpske općine" prethodio strah od "nabujalog hrvatskog nacionalizma i islamskog fundamentalizma", te da iz tog mjesta nije bilo organiziranog protjerivanja Hrvata i Muslimana.

Suđenje Slobodanu Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, nastavlja se u srijedu.

Pročitajte više