Protiv pripadnika "Škorpiona" istraga i zbog mučenja hrvatskih vojnika

PROTIV Slobodana Davidovića (52), osumnjičenog da je kao pripadnik srpske specijalne postrojbe "Škorpioni" sudjelovao u ubojstvu Bošnjaka nakon pada Srebrenice, proširena je istraga zbog sumnje da je 1991. mučio zarobljene hrvatske vojnike, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu.

Davidović, koji se do sada branio šutnjom, pred istražnim je sucem danas iznio obranu i odbacio sumnje tužiteljstva da je u listopadu 1991., kao pripadnik "Škorpiona", zlostavljao zarobljene hrvatske vojnike u improviziranom zatvoru u Boboti. On, naime, tvrdi da je u tom slavonskom mjestu zadnji put bio prije 20 godina, te da u vrijeme kada su se dogodili navodni zločini nad hrvatskim vojnicima "Škorpioni" još nisu postojali. Po njegovim riječima, ta je srpska specijalna postrojba osnovana 1993., a on joj se pridružio u studenome te godine.

Nakon saslušanja istražni sudac Mirko Klinžić odlučio je proširiti istragu i Davidoviću produljiti pritvor u kojemu je od sredine lipnja kada je uhićen u Banovcima kod Vinkovaca.

Nove optužbe protiv njega temelje se na iskazima dvojice bivših pripadnika Hrvatske vojske koji su zarobljeni i zatvoreni u Boboti. Oni tvrde da su u noći krajem listopada 1991. u zatvor ušli pripadnici "Škorpiona", među kojima i Davidović, te da su ih pretukli šakama i kundacima. Jedan od svjedoka tvrdi da ga je Davidović, zajedno s još trojicom "Škorpiona", vezao u vodoravni položaj i njegovom glavom udarao u zid, a drugi svjedok u svom iskazu policiji tvrdi da mu je nožem razrezao testise. Obojica su izjavila da je Davidović nakon toga trećem zarobljeniku, starijem civilu iz Apatina, odrezao uho.

Davidović je uhićen zbog sumnje da je kao pripadnik "Škorpiona" sudjelovao u ubojstvu šestorice Bošnjaka zarobljenih u Srebrenici 1995. Uhićen je nakon što je amaterski snimak tog zločina prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu, a kasnije i u javnosti.

Pročitajte više