Protivnici G8 prosvjeduju pred bazom britanskih nuklearnih podmornica

NAJMANJE tisuću prosvjednika protiv G8 pokušalo je u ponedjeljak ujutro spriječiti pristup bazi britanskih nuklearnih podmornica u Faslaneu (Škotska), izvješćuje novinar France pressea.

Prema organizatorima, najmanje 3000 osoba okupilo se rano ujutro ispred četiri ulaza u bazu, a prema policijskim podacima ispred jednoga od njih okupilo se 400 osoba.

"Želimo vrlo jasno poručiti G8 da nuklearno oružje stave na dnevni red u Gleneaglesu", kazala je europska zastupnica Caroline Lucas.

Akcija u Faslaneu dio je prosvjeda protiv summita G8 koji se od srijede do petka održava u Gleneaglesu i na kojemu će se okupiti čelnici osam zemalja (Njemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan, V. Britanija i Rusija).

Nuklearno oružje predstavlja ne samo "ogroman rizik za sigurnost" nego prijeti financijskim izvorima zemalja koje im pribjegavaju.

Prosvjednici, okruženi brojnim policijskim snagama, namjeravali su priječiti ulaze u bazu na mirni način tijekom cijelog dana. Odgovorili su na apel lokalnih skupina, od koalicije Stop the War koja se protivi ratu u Iraku i Kampanje za nuklearno razoružanje.

Blokada Faslanea osma je po redu od veljače 2000. godine.

Afrika traži od G8 da konkretizira obećanja

Sastanak na vrhu Afričke unije, na kojemu bi predsjednici država i vlada trebali rapravljati o odnosima Afrike i G8 te o mjestu Afrike u Ujedinjenim narodima, počeo je danas u libijskom ljetovalištu Sirtu.

Jedna od glavnih tema sastanka AU bit će reforma Ujedinjenih naroda i pitanje stalnoga mjesta u Vijeću sigurnosti za afričkoga predstavnika. Afrički ministri vanjskih poslova uoči summita su postigli konsenzus i zaključili da će UN-u predati zajedničku rezoluciju.

Na dnevnom redu AU bit će i sukobi koji potresaju cijeli kontinent, posebno u sudanskoj pokrajini Darfur, na Obali bjelokosti te u Burundiju i Somaliji.

Peti redoviti sastanak šefova Afričke unije odvija se uoči summita G8 u Gleneaglesu koji će djelomično biti posvećen Africi. Nekoliko šefova afričkih država, kao i AU, pozvano je na summit u Škotskoj kako bi predstavili afričko stajalište, a Velika Britanija priprema izvješće za razvoj Afrike.

Na sastanak AU pozvani su glavni tajnik UN-a Kofi Annan i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Uoči početka sastanka u Sirtu, ljetovalištu 400 km istočno od Tripolija, mogli su se primijetiti transparenti koji su poručivali: "Naše mine nisu za njihove tvornice", "Afrika Afrikancima", "Dolje ekonomsko povjerenstvo za Afriku UN-a".

Afrika je suočena s istodobnom željom da vrati ponos i nezavisnost, oviseći velikim dijelom o međunarodnoj pomoći i dobroj volji svojih zapadnih kreditora.

"Uporan nedovoljan razvoj u Africi pokazuje da se još mnogo toga treba napraviti kako od strane Afrike tako i od strane naših partnera te će sudjelovanje Afrike na summitu G8 biti prilika da se na to podsjeti", kazao je Rene NGuettia Kouassi, direktor ekonomskih poslova AU.

"Sastanaka je sve više, kao i angažmana, ali nema rezultata, obećanja se daju, ali se ne održavaju", napomenuo je upozoravajući da će "Afrika izgubiti nadu", ne budu li zapadne zemlje održale svoja obećanja.

Pročitajte više