Provedena anketa u četiri izborne jedinice, ovo su rezultati

Foto: Screenshot

U središnjem Dnevniku HTV-a objavljeni su rezultati posljednje ankete uoči izbora. Nakon 3. i 4. izborne jedinice, na redu su 5. i 8., za koje je istraživanje provedeno između 29. ožujka i 3. travnja na uzorku od 600 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici. Najveća pogreška iznosi +/- 3.9%.

5. izborna jedinica

Za 10 dana u 5. izbornoj jedinici, koja obuhvaća tri slavonske županije te istočni dio Sisačko-moslavačke, natjecat će se ukupno 15 lista.

Samo četiri, prema Hrejtingu, ulaze u sabor: 

  1. HDZ i partneri - 36.4%
  2. SDP-ova koalicija Rijeke pravde - 20.1%
  3. Domovinski pokret i partneri - 15.9%
  4. Most - 5.8%

S obzirom na statističku pogrešku ankete, iz borbe za mandat ne treba potpuno isključiti ni savez Umirovljenici zajedno s 3.8%, ali ni Možemo! iako su trenutačno na 2.3%.

Neodlučnih je 12,2%.

8. izborna jedinica

Osmu izbornu jedinicu čine grad Rijeka, dijelovi Primorsko-goranske i cijela Istarska županija. Pravo sudjelovanja na izborima 17. travnja ondje je steklo 14 lista.

Samo bi se trećini njih, prema anketi, sudjelovanje moglo isplatiti.

Sljedeće stranke po anketi prelaze izborni prag:

  1. SDP-ova koalicija Rijeke pravde - 30.8%
  2. HDZ i partneri - 18.2%
  3. IDS - 12.1%

Na izbornom pragu ili malo iznad njega još su izjednačeni Možemo s 5.2% i Most s 5.0%.

Iako su ispod praga, iz izborne utrke zbog statističke pogreške ankete ne smije se izbaciti Radničku frontu, koja ima 4.1%, kao ni savez Umirovljenici zajedno i Domovinski pokret koji dobivaju 3.8%.

U osmoj izbornoj jedinici neodlučnih je 13.8%.

Kad bi se postoci preračunali u mandate

Munižaba je ponovila kako se radi o d'Hondtovoj metodi preračunavanja koja u osnovi favorizira najjače liste te da imamo statističku pogrešku od gotovo 4% i relativno visok udio neodlučnih birača.

"I zbog svega toga preračunavanje anketnih glasova u saborske mandate treba uzeti itekako s rezervom", istaknula je.

Računica pokazuje da u 5. izbornoj jedinici 14 mandata uzimaju samo četiri liste. Najviše HDZ-ova, koja bi iz Slavonije u Zagreb poslala 7 zastupnika. SDP-ova 3, a isto tako i Domovinskog pokreta. Zadnji je mandat iz pete izborne jedinice Mostov, točnije njegovih saveznika Suverenista.

Iz 8. izborne jedinice u sabor prolazi jedna lista više - njih pet. A ukupno 14 mjesta birači bi podijelili ovako: SDP-ovim Rijekama pravde 6, HDZ-ovu savezu 4, IDS-ovu 2. Po jedan mandat otišao bi stranci Možemo! i Mostovu Marinu Miletiću.

Pročitajte više