Prva "beba iz epruvete" i sama će postati majka

LOUISE JOY BROWN, 27-godišnja tajnica u bristolskoj brodarskoj tvrtki je trudna i očekuje se da će svoje dijete roditi u siječnju slijedeće godine.

Ova vijest bi bila rutinska da rođenje same Louise Brown svojevremeno nije napunilo naslovnice novina.

Naime, 25. srpnja 1978. je Louise Brown ušla u povijest kao prva beba do čijeg začeća je došlo putem umjetne oplodnje. Zbog toga je mala Louise stekla nadimak "beba iz epruvete".

Postipak oplodnje je bio rezultat 12 godina mukotrpnih istraživanja od strane tima znanstvenika na čelu s dr. Robertom Edwardsom i dr. Patrickom Steptoem. Dr. Steptoe je preminuo 1988. godine, a dr. Edwards je nedavno bio nazočan na vjenčanju Louise Brown i njenog današnjeg surpuga, 36-godišnjeg zaštitara Wesleya Mullindera.

Ono što je 1978. godine bilo revolucionarno danas je sasvim normalna pojava te postoji veliki broj žena koji se podvrgavaju postupku umjetne oplodnje ne bi li imali djecu. I Louiseini roditelji su još jednom podvrgli istom postupku, što je rezultiralo rađanjem Louisine mlađe sestre Natalie.

Natalie Brown je godine 1999. napisala novu stranicu medicinske znanosti rađanjem vlastite kćeri. Time su, barem djelomično, oboreni argumenti protivnika umjetne oplodnje koji su tvrdili da će djeca začeta na tako "neprirodan" način biti izložena dosada nepoznatim genetskim i drugim poremećajima.

Sama Louise je živjela relativno mirnim životom u Bristolu, te neko vrijeme radila kao poštarica.

D.A.

Pročitajte više