Prva godišnjica poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba

POLIKLINIKA za zaštitu djece grada Zagreba, jedina multidisciplinarna ustanova u Hrvatskoj za stručno pružanje pomoći traumatiziranoj, zlostavljanoj i zanemarenoj djeci i njihovim obiteljima, obilježila je danas godišnjicu rada okruglim stolom o promjenama u sustavu zaštite djece.

Poliklinika je dosad pružila stručnu pomoć za 1.100 djece i njihovih obitelji, provodila je edukaciju i usavršavanje stručnjaka te znanstvena istraživanja, poput onoga o nasilju među djecom u školama, rekla je ravnateljica Gordana Buljan Flander.

U Hrvatskoj se broj prijavljenih slučajeva zlostavljanja djece iz godine u godinu povećava, a u zadnjih deset godina uvećao se za deset puta.

Prva istraživanja pokazuju da je raširenost zlostavljanja u Hrvatskoj vrlo slična zapadnoeuropskoj i američkoj situaciji, a faktori rizika (siromaštvo, socijalna izolacija, razine stresa, financijski problemi, nezaposlenost) puno su veći.

Svaka četvrta djevojčica i svaki šesti dječak do četrnaeste su godine doživjeli neki od oblika seksualnog zlostavljanja, oko trećine djece izloženo je barem povremeno emocionalnom zlostavljanju, a tjelesno je zlostavljano 10 do 20 posto djece.

Istraživanje o školskom nasilju među djecom, koje je poliklinika lani provela u 25 osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj, pokazuje da svako četvrto dijete (27 posto ispitanih učenika) doživljava barem jedan od oblika nasilja u školi skoro svakodnevno, pri čemu su 19 posto djece pasivne žrtve (samo doživljavaju nasilje), a osam posto djece su "provokativne žrtve" (doživljavaju nasilje, ali ga i čine). Osam posto djece je svakodnevno nasilno prema drugoj djeci, a sama ne doživljavaju nasilje.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izjavila je kako je kasno sinoć završen program konkretnih mjera protiv nasilja u obitelji, nad djecom i među djecom, koji će idućega tjedna biti predstavljen Vladi.

Najavila je i izmjene nekih zakona radi bolje zaštite djece i sprječavanja nasilja, o čemu će se raspravljati na Vladinoj koordinaciji idućega tjedna.

Poliklinika je uspjela senzibilizirala javnost za problem nasilja nad djecom, a veliku su ulogu u tome imali i mediji, rekla je Kosor istaknuvši da Hrvatskoj treba još puno sličnih ustanova.

Ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović ocijenila je kako je 2001. godine, kada se vratila iz Kanade u Hrvatsku, tema zlostavljanja djece bila još prilično zanemarivana pa je rad Buljan Flander i njezinih suradnika važan jer se problem sve više uočava.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac upozorio je na podatak da je broj počinitelja kaznenih djela u 2003. u odnosu na 2002. u porastu za 18,7 posto, a vrlo je zabrinjavajuće što je najveći broj zabilježen u osnovnim školama. Obećao je da će njegovo Ministarstvo aktivno i financijski pomoći poliklinici i sprječavanju nasilja nad djecom.

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić rekla je da djeca s traumatičnim iskustvima zavređuju punu pažnju, a Grad Zagreb, koji je osnivač i većinski vlasnik poliklinike, nastavit će joj pružati pomoć.

Pročitajte više