Prva presuda u Guantanamu - Australac će sjediti devet mjeseci u zatvoru

AMERIČKI VOJNI SUD u Guantanamu je donio prvu presudu protiv terorista zatočenih u toj bazi, nakon što je 31-godišnji australski državljanin David Hicks priznao krivnju za sudjelovanje u "Al Qaedi".

Hicks, koji je uhićen u Afganistanu u prosincu 2001. godine te sve vrijeme proveo kao "neprijateljski borac" u Guantanamu, je osuđen na sedam godina zatvora, ali će, temeljem prethodnog dogovora optužbe i obrane, odslužiti samo devet mjeseci.

Hicks je, prema izjavama svjedoka, bio prilično zadovoljan presudom, pogotovo zato što su se američka i australska vlada prethodno već bile dogovorile da Hicks zatvorsku kaznu služi u domovini. Prema sudskoj presudi Hicks će iz Guantanama u roku od 60 dana biti prebačen u Australiju.

Hicksov slučaj je postao cause celebre za ljevičarske i liberalne krugove u Australiji koji se protive ratu protiv terorizma, odnosno kritiziraju Bushovu administraciju zbog kršenja ljudskih prava. Pod pritiskom javnosti je čak i vlada australskog premijera Johna Howarda, jednog od najvjernijih Bushovih saveznika, godinama lobirala da se Hicks iz Guantanama vrati u domovinu.

Hicks, koji je izbačen iz srednje škole u dobi od 14 godina i koji je za život zarađivao slabo plaćenim poslovima, je godine 1999. došao u Albaniju gdje se priključio Oslobodilačkoj vojsci Kosova. Nakon toga je odbijena njegova molba da se priključi australskoj vojsci, pa je Hicks otišao u Pakistan, počeo učiti arapski i preobratio se na islam.

Tamo se priključio militantnoj organizaciji "Lashkar-e-Toiba" te sudjelovao u napadima na indijske ciljeve u Kašmiru. Nakon napada 11. rujna 2001. godine je iz Pakistana išao u Afganistan kako bi se priključio talibanima u borbi protiv američkih snaga, da bi na kraju u prosincu bio zarobljen kraj afganistanskog grada Kunduza od strane boraca pro-američkog Sjevernog saveza, te nešto kasnije predan Amerikancima.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više