Prva reakcija Putina: Zabili su nam nož u leđa, zar Turska želi da NATO služi ISIS-u?

Foto: Hina

RUSKI predsjednik Vladimir Putin u prvoj reakciji nakon rušenja aviona kazao je kako je gubitak aviona kao nož u leđa koji su im zabili suradnici terorista.

"To što se dogodilo ne mogu nikako drugačije opisati", rekao je i dodao da je avion oboren na području koje se nalazi 4 kilometra unutar sirijskog područja.

"Piloti nisu bili nikakva prijetnja", kazao je Putin.

"Ni naši piloti ni naš avion nisu bili prijetnja turskom teritoriju. Oni su se borili protiv terorista. Naša vojska se herojski bori protiv terorista. I onda dobijemo nož u leđa", ogorčen je Putin

"Analizirat ćemo sve, ali današnji tragični događaj imat će vrlo značajne posljedice, pogotovo za rusko-turske odnose. Uvijek smo Tursku tretirali kao prijateljsku državu. A oni su se danas prvo okrenuli NATO-u kako bi raspravili o incidentu kao da smo mi srušili njihov avion, a ne oni naš, iako je jasno da smo mi najzainteresiranija strana."

"Zar Turska želi da NATO služi ISIS-u? Razumijem da svaka država ima svoj interes i to respektiram, ali nikad nećemo dozvoliti ovakav zločin kao što je počinjen danas. I naravno, nadamo se da će međunarodne institucije smoći snage da se zajedno odupru silama zla", poručio je Putin.

"Turska podupire ISIS-ovu prodaju nafte"


Nakon sastanka s jordanskim kraljem Abdullahom, Putin je optužio Tursku da podupire ISIS-ovu trgovinu naftom.

"Već duže vrijeme promatramo kako se velika količina nafte i naftnih derivara kreće u Tursku iz područja pod okupacijom ISIS-a. To objašnjava otkud teroristima toliko sredstava za naoružavanje. Sada su nam zabili nož u leđa. Ovo se događa usprkos dogovoru koji smo potpisali s našim partnerima u SAD-u, a, kao što znate, i Turska je među zemljama koje bi se trebale boriti protiv terorizma unutar američke koalicije.

Ako ISIS zarađuje toliko novca, govorimo o desecima i stotinama milijuna, možda čak i milijardi dolara - i sav taj novac dolazi iz Turske, može nam biti jasno zašto su toliko hrabri, zašto ubijaju ljude na najodvratnije načine i zašto imaju hrabrosti izvoditi terorističke napade diljem svijeta", kazao je Putin.

Pročitajte više