Prva tužba protiv Crkve: Francuski scijentolozi potrošili cijelu ušteđevinu vjernice

SCIJENTOLOŠKA crkva u Francuskoj morat će se na sudu braniti od tužbe za organiziranu prijevaru, a optužuje ih žena koja kaže da je potrošila cijelu svoju ušteđevinu nakon što su joj ponudili besplatan test osobnosti.

Odvjetnik Crkve izjavio je kako će se boriti protiv svih optužbi i nijekati da su posrijedi bile bilo kakve psihološke manipulacije. Scijentološka crkva je u Francuskoj registrirana kao sekta te bi je država mogla zabraniti ukoliko izgubio ovu tužbu, piše BBC.

Prva tužba za prijevaru protiv Crkve

Ovaj slučaj je po mnogo čemu izniman pa je to i prva tužba u kojoj se Crkvu optužuje za prijevaru. Ranije su uvijek bili optuženi članovi Crkve. Žena koja ih optužuje članica je postala u Parizu te joj je ponuđen besplatan test osobnosti, a nakon toga je cijelu svoju ušteđevinu potrošila na knjige, lijekove i druge stvari koje su potrebne za "prakticiranje vjere".

Njezini odvjetnici će na sudu tvrditi kako Crkva sustavno zarađuje novac psihološkim "igricama" te nuđenjem znanstveno sumnjivih "lijekova". Članovi Crkve koji će svjedočiti na suđenju tvrdit će kako je njihova vjera potpuno jednaka kao i svaka druga.

Osnovao je pisac znanstvene fantastike

Scijentologiju je u SAD-u 50-ih godina osnovao pisac znanstvene fantastike L Ron Hubbard. U Njemačkoj ju je prošle godine kao protuustavnu zabranio ministar, dok je u Španjolskoj dobila dozvolu da se uvede u registar službenih religija. Najpoznatiji svjetski scijentolog je glumac Tom Cruz, a ta Crkva okuplja mnoge bogate i slavne.

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više