Prva uhićenja vezana uz britansku pljačku stoljeća

BRITANSKA policija je objavila kako je u Londonu uhitila 29-godišnjeg muškarca i 31-godišnju ženu za koje vjeruje da su povezani s pljačkom skladišta "Securitas" u Tornbridgeu - koju mnogi smatraju najvećim takvim zločin u britanskoj povijesti.

Razbojnici su u srijedu ujutro, prerušeni u policajce i koristeći se obitelji direktora kao taocima, iz skladišta uspjeli iznijeti između 20 i 50 milijuna funti. To je dosada rekordan iznos u povijesti britanskog kriminala, a tvrtka "Securitas" je ponudila čak 2 milijuna funti nagrade svakome onome tko otkrije počinitelje.

Adrian Leppard, zamjenik šefa policije u Kentu, tvrdi da je banda pljačku obavila "s vojničkom preciznošću", odnosno da je zločin rezultat mjeseci pažljivog planiranja. Leppard tvrdi kako je riječ o "profesionalnim i opasnim gangsterima", a ne teroristima, kao što špekuliraju neki britanski mediji.

Najveća dosadašnja pljačka u britanskoj povijesti se zbila godine 1987. u Knightsbridgeu kada je iz sefova odnešeno preko 40 milijuna funti. Prije dvije godine je iz banke u Sjevernoj Irskoj odnešeno 26,5 milijuna funti, za što mnogi okrivljuju IRA-u.

Pročitajte više