Prve neslužbene rezultate izbora saznajte na Indexu

IAKO Zakon o izboru predsjednika RH propisuje da nijedan medij prije ponoći ne smije objaviti projekcije rezultata izbora, kao ni neslužbene rezultate izbora, tu odredbu smatramo apsurdnom zbog elementarne logičke činjenice da objava rezultata nakon zatvaranja birališta ni teoretski ne može utjecati na rezultate.

Iako zakonske odredbe koje reguliraju izbornu šutnju kod parlamentarnih izbora jasno kažu kako se nakon zatvaranja birališta smiju objavljivati neslužbeni rezultati i projekcije istih, takvo što nije dozvoljeno na dan predsjedničkih izbora sve do ponoći.

Da priča o izbornoj šutnji koja traje cijeli dan predsjedničkih izbora (dakle od 0-24) bude još bizarnija, za one koji prekrše izbornu šutnju zakon nije propisao nikakve sankcije, što je u kontradikciji s elementarnom logikom prava, prema kojoj je poštivanje zakona osigurano sankcijama u slučaju kršenja zakona.

Iako je Sabor 2004. godine mijenjao Zakon o izboru predsjednika RH, nikom na Markovom trgu nije palo napamet promijeniti ovu apsurdnu odluku.

Budući da nikakvi neslužbeni rezultati izbora objavljeni nakon zatvaranja birališta ne mogu niti teoretski utjecati na same rezultate, Index će nakon zatvaranja birališta, dakle prije isteka izborne šutnje, a sukladno prvim neslužbenim rezultatima iz Izbornih stožera kandidata i GONG-a, u cilju što bržeg i točnijeg informiranja javnosti objaviti prve neslužbene rezultate izbora.

Zbog gore navedenog će posjetitelji Indexa unatoč apsurdnom zakonu koji zabranjuje objavu informacije o rezultatima nakon zatvaranja birališta, prvi moći doći do neslužbenih rezultata predsjedničkih izbora.

N.B.

Pročitajte više