Prvi čovjek UN-a: Stotine komada nuklearnog oružja spremne su za lansiranje, moramo ih ukloniti

Foto: Getty Images

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je danas da potpuno uklanjanje nuklearnog oružja mora biti glavna zadaća međunarodne organizacije jer je svijet na rubu katastrofe u kojoj bi čitavi gradovi mogli biti izbrisani sa zemljopisne karte.
 
U govoru pred studentima ženevskog sveučilišta, glavni tajnik UN-a iznio je svoj program rada na razoružanju u svijetu u kojem "rastu troškovi za obranu, kemijsko oružje se ponovo koristi, a javlja se i novo oružje kojim upravlja umjetna inteligencija i autonomni sustavi".
 
"Samo jedna pogreška dijeli nas od katastrofe"
 
"Danas je potpuno uklanjanje nuklearnog oružja naš prioritet", rekao je Guterres.
 
"Oko 15.000 komada nuklearnog oružja leži na skladištima diljem svijeta. Stotine su spremne za lansiranje u nekoliko minuta", dodao je, istaknuvši da nas samo jedna pogreška - tehnička, elektronička ili ljudska, dijeli od katastrofe koja čitave gradove može izbrisati sa zemljopisne karte.
 
"Poduzet ćemo korake kako bismo zaustavili i spriječili uporabu drugog oružja za masovno uništenje, napose kemijskog", rekao je Guterres.
 
Usto je kazao da radi na stvaranju novog objektivnog mehanizma za otkrivanje onih koji se koriste kemijskim oružjem u Siriji.

Pročitajte više