Prvi HRejting ove godine. Četvrtina ljudi podržava HDZ, rastu neodlučni

Screenshot: HRT

HRT je objavio prvi HRejting na početku superizborne godine. Ove godine građane čekaju predsjednički izbori potkraj godine, u lipnju za Europski parlament te onaj najzanimljiviji - parlamentarni izbori čiji datum održavanja još nije poznat. 

Krajnji zakonski rok je sredina rujna, piše HRT. Da se izbori održavaju ovoga vikenda, u saborske bi klupe predstavnici samo pet stranaka.

Četvrtina građana i dalje za HDZ

Naravno, pod uvjetom da je Hrvatska jedna izborna jedinica, a predizborne koalicije zabranjene. Vladajućem HDZ-u i dalje svoje povjerenje daje četvrtina građana s pravom glasa - preciznije njih 25.6%.

Nema promjena ni na sljedeće dvije pozicije. SDP je sad na 15.8% te Možemo na 8.3%. Mjesta do granice izbornog praga posljednjih mjeseci izmjenjuju Most sa sadašnjih 8.1% te Domovinski pokret sa 7.9%.

Daleko ispod praga u rasponu od 2% do 1% smjestili su se: Centar, Fokus, HSS, IDS, HNS, Socijaldemokrati, Radnička fronta te HSU.

S preferencijom birača ispod 1% na političkoj sceni još postoje: Odlučnost i pravednost, Hrvatski suverenisti, Ključ Hrvatske, HSLS, Republika, Akcija za promjene te HDS.

Rast neodlučnih

Naravno, stranke ne bi smjele zaboraviti ni na rastuću snagu neodlučnih, koja se od studenog popela za pola postotnog boda. U ovom trenutku svoj izbor još nema 18.2% birača, navodi HRT.

Prošli HRejting proveo se prije dva mjeseca, a znatnijih pomaka po pitanju rasta ili pada podrške nema. 

No nezadovoljni mogu biti u stranci Možemo koja bilježi najveći pad - i to za više od 1.5%-tnog boda. Među onima iznad izbornog praga, u minus, s otprilike trećinom postotnog boda otišao je još i Domovinski pokret. Tako je na rang-listi pao ispod Mosta koji ima najveći pojedinačni rast i to iznad jednog boda.

Prema preferencijama ispitanika, slično rastu i dvije vodeće stranke, HDZ i SDP, s gotovo pola postotnog boda. Napomenimo i to da su svi ovi pomaci znatno ispod razine statističke pogreške našeg istraživanja, istaknuo je Nađvinski.

Pročitajte više