Prvi "ljudski štitovi" u Irak putuju 16. siječnja

PRVA skupina jordanskih dobrovoljaca koji su u eventualnom američkom napadu na Bagdad spremni poslužiti kao ljudski štit u Irak putuje 16. siječnja, objavio je jordanski odbor za potporu Iraku.

Skupinu će činiti 100 dobrovoljaca iz različitih socijalnih skupina, objavio je Jordanski odbor za nacionalnu mobilizaciju za obranu Iraka.

Odbor čine članovi političkih stranaka i sindikata, ali i obični građani.

Dobrovoljci će u Bagdadu provesti tjedan dana i razmjestiti se na osjetljivim lokacijama kako bi podijelili opasnost s iračkim narodom, rekao je predsjednik odbora Hakem Fayez.

Irački tisak prošlog je tjedna objavio da je Irak spreman primiti tisuće dobrovoljaca iz arapskih i drugih zemalja koji su u slučaju američkog napada spremni poslužiti kao ljudski štit. Na to je, prema navodima iračkog tiska, navodno spremno 100.000 ljudi.

Odluku o slanju dobrovoljaca za ljudske štitove u Bagdad sredinom prosinca u Kairu donijelo je 160 arapskih, europskih i američkih intelektualaca i aktivista.

Među okupljenima nalazili su se bivši alžirski predsjednik Ahmed ben Bella, bivši pomoćnik glavnog tajnika UN-a Vassili Safronchuk i bivši koordinatori UN-a u Iraku Denis Halliday i Hans von Sponeck.



Pročitajte više