Prvi put nakon 80 godina milijuni skakavaca na Cipru i u Libanonu

MILIJUNI skakavaca primjećeni su na Cipru i u Libanonu, prvi put nakon Prvog svjetskog rata, izazvavaši strah kod poljoprivrednika u obje zemlje i boraca za zaštitu okoliša, javljaju agencije.

Kako javlja agencija Reuters, ciparski poljoprivrednici odmah su nakon pojave skakavaca pokušali pesticidima zaštiti svoje usjeve.

"Vidio sam ih tisuće. Takve sam scene ranije viđao samo na televiziji", kazao je dužnosnik ministarstva poljoprivrede Andreas Kazantzis dodavši da su kukci "veliki i ružičasti". Vjeruje se da je ova vrsta skakavaca došla vjetrovima iz Sjeverne Afrike.

Usjevi krumpira navodno su uništeni u regijama Paphos i Limassol, dodaje Reuters.

Prema agenciji France Presse, u Libanonu su skakavci primjećeni u regiji Jbail (30 kilometara sjeverno do Bjeruta).

Libanonski profesor Nasri Qaawar s američkog sveučilišta u Bejrutu rekao je da su skakavci stigli prekasno da bi predstavljali pravu opasnost. "Temperature su pale, tako da se skakavci neće moći razmnožavati", kazao je Qaawar.

Doumet Kamel, član međunarodne udruge za zaštitu okoliša, kazao je da je 95 posto skakavaca koji su se spustili u Libanon, već uklonjeno. "Nisu imali vremena da nanesu štetu", kazao je, dodavši da je za uništavanje skakavaca upotrijebljena velika količina pesticida.

No, kako kaže Doumet, a prenosi agencija Reuters, primjećeno je 11 velikih oblaka skakavaca u području Jbail i vjeruje se da će se oni uputiti dalje prema zaljevskim državama.

Skakavci su poharali Libanon u razdoblju od 1914. do 1918. godine i izazvali veliku glad koja je rezultirala iseljavanjem stanovništva u Sjevernu i Južnu Ameriku.

Pročitajte više