Prvi put u 90 godina zatvoren je vrtić na Lastovu

Foto: Index

DVADESETAK djece koja pohađaju jedini vrtić na Lastovu od danas nemaju vrtić. Prvi put od svojeg otvorenja (1930-ih godina ), vrtić na Lastovu je zatvoren.

Dječji vrtić Lastavica ustrojen je pri OŠ Braća Glumac u općini Lastovo, a ravnateljica vrtića Vedrana Ortika Medini u razgovoru za Index rekla je da djelatnici vrtića od travnja ne primaju plaću jer je općina, koja je njihov osnivač, u blokadi.

"Nad računom općine je ovrha i ona je u blokadi. Tako od travnja naši djelatnici - dvije odgajateljice, kuharica koja je ujedno i spremačica te medicinska sestra koja nam je prijavljena na četiri sata - ne primaju plaću. Jedna odgajateljica nam je na bolovanju od prije ljeta, a ova druga je odradila sama cijelo ljeto i sad je otišla na bolovanje tako da nam nema tko čuvati djecu. Ne može više sama obavljati ovako zahtjevan posao. Mjesecima je sama radila i to bez plaće te se brinula o 20-ak djece od tri godine starosti pa sve do predškolaca. Još je dugo i izdržala s obzirom na naporan posao s toliko djece", ispričala nam je Ortika Medini.

Osim vrtića bez plaće su, kaže nam, i djelatnici općinske tvrtke Komunalac, udruga Val kao i djelatnici Općine.

Čekaju se djelatnici ministarstava

"Otkako je vrtić počeo s radom 1930-ih godina, ovo je prvi put da je zaključan. Obje odgajateljice su mi na bolovanju, a ja ne mogu zaposliti nove i to bez plaće. Pokušala sam sve, kontaktirala sam i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao i Ministarstvo demografije i čekam termin kad će nas doći posjetiti kako bi se pronašlo rješenje za ovaj veliki problem. U naš je vrtić upisano 20-ak djece, a još traju i upisi", rekla nam je ravnateljica.

Vrtić je, kaže nam, preko ljeta radio skraćeno, do 13:15, a roditelji su tada plaćali manju cijenu vrtića.

"Roditelji cijelo vrijeme plaćaju vrtić, no to nije dostatno za naš rad. Nadamo se da će nam ministarstva pomoći kako bi vrtić mogao nastaviti s radom", rekla nam je ravnateljica.

U općini isključen broj, ministarstvo kaže da traže rješenje

Zvali smo Općinu Lastovo, međutim pozivom na brojeve objavljene na njihovim stranicama javlja nam se automatska poruka "Birali ste broj koji se ne koristi". Poslali smo im upit i čekamo odgovor.

Poslali smo upit i Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje nam je odgovorilo da su upoznati s navedenim te da su inicirali zajednički sastanak s predstavnicima škole (dječji vrtić dio je OŠ "Braća Glumac"), općine i županije s ciljem pronalaska adekvatnog rješenja.

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku također su nam odgovorili da su upoznati s nastalom situacijom u Dječjem vrtiću "Lastavica" ustrojenom pri OŠ Braća Glumac u Općini Lastovo koja je zbog ovrhe u financijskoj blokadi već nekoliko mjeseci te se zbog toga ne isplaćuju plaće korisnicima općinskog proračuna.

"Isplata plaće je u nadležnosti jedinica lokalne i područne samouprave, a navodi se kao uzrok zatvaranju dječjeg vrtića. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku upoznato je s problematikom kao i nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Dubrovačko-neretvanska županija te ostali dionici uključeni u traženje rješenja čijim očitovanjem se potvrđuje da će dječji vrtić "Lastavica" nastaviti s radom. Više o navedenoj problematici i rješenju iste očitovat će se ured župana Dubrovačko-neretvanske županije", stoji u odgovoru Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Pročitajte više