Cijena zlata dosegnula rekordne razine

Foto: EPA

Na azijskim se burzama danas trguje oprezno jer nema novih vijesti koje bi podržale nastavak rasta tržišta, dok je cijena zlata dosegnula rekordne razine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0.4 posto, nakon snažnog rasta u studenome.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0.6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0.1 i 0.4 posto. U Južnoj Koreji i Australiji porasle su, pak, između 0.5 i 0.7 posto.

Nakon snažnog skoka cijena dionica u studenom, na početku prosinca ulagači su suzdržaniji.

Posljednji podaci pokazuju da kinesko gospodarstvo ne raste tako brzo kao što su se ulagači nadali, a problemi u nekretninskom sektoru još uvijek nisu sasvim riješeni.

Zbog toga su jutros burzovni indeksi u Šangaju i Hong Kongu blago pali.

U Australiji cijene dionica porasle

S druge strane, u Australiji su cijene dionica porasle jer ulagači vjeruju da je ciklus povećanja kamata završen.

Kako inflacija postupno popušta, očekuje se da će čelnici australske središnje banke na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici, koja će se održati za utorak, ostaviti kamate nepromijenjene.

Upravo procjene da je zbog popuštanja inflacijskih pritisaka ciklus povećanja kamata u zapadnim zemljama završen predstavljaju glavnu polugu rasta tržišta posljednjih mjesec dana.

Zahvaljujući tome, na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u ovoj godini, što podržava i druga tržišta u svijetu.

Dolar blago ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla, nakon prošlotjednog pada.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 103.28 bodova, dok je u petak navečer iznosio 103.19 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 146.80 na 146.60 jena.

No američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0875 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0885 dolara.

Cijene su nafte, pak, dodatno pale, nakon što su prošloga tjedna skliznule oko 2 posto.

Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0.70 posto, na 78.35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.63 posto, na 73.60 dolara.

Rekordna cijena zlata

Cijena je zlata, pak, jutros dosegnula novu rekordnu razinu, drugi dan zaredom, jer ulagači sklanjanju kapital u sigurnije investicije, s obzirom na geopolitičke rizike, slabost gospodarstava i slabljenje dolara.

Cijena unce zlata probila se jutros, prvi put u povijesti, iznad 2100 dolara.

Pročitajte više