Prvi put u povijesti smijenjen šef američkog Zastupničkog doma

Foto: EPA

PREDSJEDNIK američkog Zastupničkog doma Kevin McCarthy smijenjen je s dužnosti nakon što se dio stranačkih kolega pobunio protiv njega. Republikanac McCarthy se suočio s prijedlogom za opoziv koji je pokrenuo Trumpov saveznik Matt Gaetz, samo nekoliko mjeseci nakon što je osigurao položaj poslije 15 krugova glasanja.

To je prvi put u povijesti zemlje da su članovi Predstavničkog doma smijenili predsjedavajućeg. "Kada bih brojao koliko me puta netko želio nokautirati, već bih odavno otišao", rekao je McCarthy svojim stranačkim kolegama iza zatvorenih vrata, prenosi Sky News.

Objavljeno ime privremenog nasljednika

Nekoliko republikanaca najavilo je da će podržati McCarthyja nakon što su izašli sa sastanka. Čak su tvrdili da je McCarthy tijekom sastanka dobio ovacije prisutnih. Pobuna republikanaca je uslijedila jer se McCarthy oslonio na glasove demokrata kako bi usvojio privremeno produženje financiranja kojim je izbjegnuto djelomično gašenje vlade.

Gaetz je nazvao McCarthyja "stvorom iz močvare". "Došao je na vlast skupljajući novac od kamata i redistribuirajući taj novac u zamjenu za usluge. Trebali bismo izabrati boljeg govornika", naveo je. 

Republikanski zastupnik Patrick McHenry iz Sjeverne Karoline će privremeno voditi Zastupnički dom nakon što je upražnjeno mjesto predsjedavajućeg. McHenry je glavni saveznik McCarthyja i njegovo ime se nalazilo na popisu onih koji će naslijediti McCarthyja u slučaju upražnjenog mjesta. 

Pročitajte više