Prvi sastanak Xija i Scholza: "Situacija je nestabilna, moramo više surađivati"

Foto: Profimedia

KINESKI predsjednik Xi Jinping jutros je na sastanku s kancelarom Olafom Scholzom, prvim čelnikom skupine G7 koji je posjetio Kinu od početka pandemije, istaknuo potrebu za većom suradnjom Kine i Njemačke u "vremenima promjena i previranja".

Xi je, na prvom sastanku uživo sa Scholzom otkako je on preuzeo kancelarsku dužnost, u Velikoj hali naroda u Pekingu kazao da Njemačka i Kina, kao velike utjecajne zemlje, moraju više surađivati u "vremenima promjena i previranja", za dobrobit svjetskog mira, navodi državna televizija CCTV, prenosi Reuters.

"Međunarodna situacija je složena i nestabilna"

"Trenutno je međunarodna situacija složena i nestabilna", kazao je Xi pa dodao: "Kao velike i utjecajne zemlje, u vremenima promjena i previranja Kina i Njemačka trebale bi još više surađivati kako bi dale veći doprinos svjetskom miru i razvoju."

Scholz je rekao Xiju da je dobro što su se sastali licem u lice u napetim vremenima, istaknuvši da ruska invazija na Ukrajinu stvara probleme za globalni poredak utemeljen na pravilima, navodi Reutersov reporter koji je pratio Scholzovu delegaciju.

Scholz i njegova delegacija odmah testirani na covid

Scholz je također rekao da će njih dvojica razgovarati o pitanjima povezanima s odnosom Europe i Kine te borbom protiv klimatskih promjena i globalne gladi, te o tome kako razviti kinesko-njemačke gospodarske veze, kao i o temama o kojima imaju različite perspektive.

Zbog striktne kineske politike "nultog covida" Scholz i delegacija njemačkih poduzetnika testirani su na covid-19 po slijetanju u Peking. Pritom su zdravstveni radnici u zaštitnim odjelima ušli u zrakoplov kako bi uzeli uzorak, navodi Reutersov novinar koji je putovao s delegacijom.

Tenzije zbog Scholzovog posjeta

Scholz, koji bi se trebao sastati i s premijerom na odlasku Li Keqiangom, obećao je ranije ovoga tjedna postaviti pitanja poput ljudskih prava, Tajvana i poteškoća s kojima se njemačke kompanije suočavaju kako bi pristupile kineskom tržištu, kazali su vladini izvori Reutersu.

Uoči posjeta postojala je određena razina kritike socijaldemokrata Scholza unutar Europske unije i njemačka vladine koalicije, uglavnom iz redova Zelenih i liberala. Te su tenzije bile izražene prošloga tjedna nakon što je udio u hamburškoj luci prodan kineskom Coscu usprkos protivljenju koalicijskih partnera.

Pročitajte više