Prvi slučaj ptičje gripe ne povećava ugroženost ljudi

SLOVENSKI zavod za zaštitu zdravlja u ponedjeljak je priopćio da prvi slučaj ptičje gripe nije povećao stupanj ugroženosti ljudi.

"Svih devet osoba koje su bile u kontaktu s labudom uginulim od ptičje gripe već je primilo lijek oseltamivir", izjavila je direktorica Zavoda za zaštitu zdravlja Alenka Kraigher. Naglasila je da je bilo kakva panika u vezi s tim nepotrebna i da je ptičja gripa bolest ptica koja se vrlo rijetko prenosi na ljude. Zavod je u nedjelju pokrenuo i posebnu telefonsku liniju za informiranje javnosti o tome što je ptičja gripa.

Slovenski radio javio je da su veterinarske službe u noći od nedjelje na ponedjeljak usmrtile 170 komada peradi na jednoj farmi u selu Sveti Primož na sjeveru zemlje. Iako službenih potvrda nema, Slovenski radio tvrdi da je riječ o farmi na kojoj živi jedna od veterinarki koja je bila u kontaktu s uginulim labudom u azilu za ranjene divlje ptice u mjestu Muta, pa je usmrćenje peradi napravljeno iz preventivnih razloga.

Ptičja gripa u Grčkoj: Testovi na tinejdžeru negativni

Testovi provedeni na tinejdžeru koji je hospitaliziran u Grčkoj sa simptomima koji podsjećaju na ptičju gripu negativni su, objavio je u ponedjeljak grčki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KEELPNO).

Petnaestogodišnjak je hospitaliziran u nedjelju u Solunu zbog simptoma gripe koji su se pojavili devet dana nakon što je držao labuda koji je izgledao bolesno.


"Na njemu su provedene dvije vrste testiranja da se utvrdi je li nositelj smrtonosnog virusa H5N1, a svi su se rezultati pokazali negativnima te je dopušteno da bude pušten iz bolnice", objavio je KEELPNO.

U Solunu je hospitaliziran i mladi grčki lovac sa simptomima koji podsjećaju na ptičju gripu. Rezultati laboratorijskih ispitivanja bit će poznati za 48 sati. Lovac je prije pet dana bez rukavica bio u lovu na divlje patke kod kojih je utvrđen virus ptičje gripe.

Ptičja gripa u Grčkoj: Guska uginula od virusa H5N1

Virus H5N1 ptičje gripe otkriven je kod divlje guske pronađene mrtve prošlog tjedna na otoku Skyros u Egejskom moru, objavilo je u ponedjeljak grčko ministartsvo poljoprivrede.

Uzorak uzet s guske poslan je u petak u britanski laboratorij Weybridge koji je referentna institucija za Europsku uniju.

Virus H5N1 u svom visoko patogenom obliku već je otkriven kod tri divlja labuda pronađena mrtva na sjeveru Grčke.


 

Pročitajte više