Prvi slučajevi ptičje gripe u Slovačkoj

PRELIMINARNI testovi pokazali su da su jedan divlji sokol i gnjurac uginuli od smrtonosnog soja virusa ptičje gripe H5N1, priopćio je u četvrtak slovački ministar poljoprivrede Zsolt Simon, potvrđujući time prva dva slučaja ptičje gripe u Slovačkoj.

Uzorci tkiva uginulih ptica bit će poslani u referentni laboratorij EU-a u britanskom Weybridgeu, kako bi se potvrdili preliminarni slovački testovi. "Očekujem da će uzorci biti predani tijekom dana", rekao je Simon, dodajući da su preliminarni testovi pokazali da je riječ o soju virusa H5N1.

Ugnuli gnjurac pronađen je na obalama Dunava nedaleko od Bratislave, dok je sokol pronađen u Garbičkovu, 60 km jugoistočno od slovačkog glavnog grada. Obje uginule ptice pronađene su u utorak.

Istodobno su njemačke vlasti priopćile da sumnjaju kako je registriran prvi slučaj virusa H5N1 kod domaće peradi na njemačkom otoku Ruegenu na sjeveru zemlje.

Riječ je o jednoj patki s farme na Ruegenu, gdje se sredinom veljače pojavila ptičja gripa kod divljih ptica u Njemačkoj. Patka je prema preliminarnim testovima pozitivna na smrtonosni soj virusa ptičje gripe, a konačni rezultati testova bit će poznati kasnije.

Pročitajte više