Prvi studij medicine u Hrvatskoj na njemačkom jeziku kreće najesen

Ilustracija: Pixsell/Dubravka Petric

OVE JESENI u Osijek dolazi 60 njemačkih državljana koji će na Medicinskom fakultetu studirati medicinu na njemačkom jeziku.

Za Glas Slavonije potvrdio je to bivši dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Aleksandar Včev.

"Riječ je o projektu internacionalizacije fakulteta, ali i činjenici da su njihovi kapaciteti premali, a Njemačka samo u ovom trenutku potražuje oko 100.000 liječnika. Kako je Osijek grad u kojemu se najviše ljudi izjašnjava Nijemcima ili ima njemačko podrijetlo, odlučeno je da se za studij odabere baš naš grad", kazao je Aleksandar Včev.

16.000 eura po studentu

U projektu sudjeluje i katedra za Njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta. 

"U suradnji s koncernom Ameos, jednom od najvećih grupacija privatnih i poluprivatnih klinika na njemačkom govornom prostoru, studenti će u Njemačkoj odrađivati kliničke predmete kao što su primjerice kirurgija i interna medicina. Ameos će upravo iz redova ovih studenata birati svoje buduće stipendiste i djelatnike. To je mogućnost da se najbolji studenti odmah zaposle u Ameosu, jer su oni zainteresirani za zapošljavanje mladih ljudi", izjavio je Včev.

Za Sveučilište to znači 16.000 eura po studentu, kazao je prof. dr. sc. Aleksandar Včev, koji je i pokrenuo dovođenje Ameosa u Osijek.

Inače, 2011. godine je na Medicinskom fakultetu u Splitu otvoren studij medicine na engleskom jeziku, koji pohađaju studenti iz Njemačke, ali i Švedske, Austrije, Velike Britanije i Italije. Godine 2017. studij na engleskom pokrenut je i u Rijeci, a prije Splita i Rijeke i u Zagrebu.

Pročitajte više