Što razlikuje "koljača iz Srebrenice" od Bin Ladena? "Imao je veću mesnicu"

IAKO je u međunarodnim okvirima Bin Laden slovio za neprikosnovenog zločinca par excellence, "mesar" Mladić je taj koji je "imao veću mesnicu", piše komentator Daily Maila. No tko je "zaslužan" za činjenicu da su sve ove godine oba zločinca provela u udobnosti svojih kuća, a ne u zatvoru.

Osim što dijele odgovornost za tisuće ubijenih, ovu dvojicu povezuje i intrigantno pitanje koje se tiče "tajminga" njihovih uhićenja, koje nužno otvara dvojbe o tome koliko je visokopozicioniranih dužnosnika cijelo vrijeme znalo za njihovu lokaciju. Spekulacije o tome da su pakistanske tajne službe znale za Bin Ladenov boravak u njihovoj zemlji izazvale su brojne kontroverze posljednjih dana, a slična paralela može se povući i s Mladićevim životom u Lazarevu, kaže Daily Mail.

Nakon rata, Mladić je relativno bezbrižno u živio u Beogradu, znajući da je pod patronažom Slobodana Miloševića siguran. Nakon Miloševićeva pada, Mladiću se navodno gubi svaki trag, a on sam ubrzo postaje ulogom srpskog puta u EU.

Mladić je postao simbol podijeljenosti Srbije

U podijeljenoj zemlji, u kojoj ga prema anketama 45 posto ljudi smatra herojem, a više od polovice njih se protivi njegovom izručenju, Ratko Mladić postao je najveće političko pitanje sam po sebi - utjelovljenje rascjepa "nove" i "stare" Srbije.

S jedne strane bio je uteg ulaska u europske integracije, kojeg je srpska vlada zacrtala kao primarni projekt države, a s druge bi njegovo uhićenje zasigurno izazvalo nestabilnost u ionako krhkom političkom životu Srbije.

Tko je sve znao gdje se krije Mladić?

Da bi pokazala svoju predanost europskom projektu, srpska je vlada osnovala posebne jedinice zadužene za hvatanje Mladića. Kao i u slučaju Bin Ladena, postavlja se pitanje kako je moguće da ih sve ovo vrijeme nisu pronašli, pogotovo kad se uzme u obzir da se ni jedan ni drugi nisu pretjerano potrudili da zametnu svoje tragove. Kao i u pakistanskom slučaju, postoje opravdane sumnje da su mnogi pripadnici tajnih službi, vojske i političkog vrha i dalje ostali simpatizeri pritajenog "lica s tjeralice" i pružali mu informacije i pomoć u skrivanju.

Apsurd ove maskarade još više dolazi do izražaja ukoliko se u obzir uzme činjenica da je Mladiću vojska bosanskih Srba od 2006. godine uredno uplaćivala mirovinu. Je li državni vrh Srbije također čitavo vrijeme znao za Mladićevu sudbinu, ali je samo čekao pravi trenutak, ostaje pitanje za budućnost. A s Mladićevim uhićenjem, ta budućnost napokon može početi i za Srebrenicu.

Pročitajte više