PRVO IZDANJE "CANTERBURYJSKIH PRIČA" SADA I NA INTERNETU

Umjesto da odlaze u Britansku knjižnicu pogledati original primjerka "Canterburyjskih priča", korisnici interneta prvo izdanje te knjige od petka mogu pogledati na webu, izvijestio je BBC.

To najpoznatije djelo engleskog književnika Geoffreyja Chaucera, vrijedno 4,6 milijuna britanskih funti, obuhvaća 24 priče hodočasnika koji iz Londona putuju u svetište u Canterbury.

Od prvog izdanja, koje je tiskao William Caxton u 15. stoljeću, "Priče" su bestseler. Njihovom digitalizacijom cilj je približiti to djelo znanstvenicima i javnosti, u povodu 603. obljetnice autorove smrti.

Chaucerova književnost hvaljena je zbog načina na koji je pisana i zbog bezvremenosti likova njegovih knjiga.

BBC je tu knjigu, za koju se vjeruje da je prva ikad tiskana u Engleskoj, nedavno obradio za televiziju. Knjigu je prije 500 godina objavio "otac tiska" u Engleskoj William Caxton.

Knjigu je za internet fotografirala skupina stručnjaka sa Keio Sveučilišta u Tokiju. Na web je stavljeno 1300 fotografija.

Tekst iz knjige već je dostupan na internetu, a postoje i njezini CD-ROM-ovi.

To je drugi takav projekt Britanske knjižnice - na internetu su već dva primjerka Gutenbergove Biblije, koje je u prvih šest mjeseci pogledalo milijun ljudi.

"To je ljepota digitalizacije - uzeti nešto vrijedno, raritetno i osjetljivo i napraviti ga dostupnim svakome", rekla je Kristian Jensen iz Britanske knjižnice.

Prvo izdanje "Canterburyjskih priča" iznimno je rijetko, a 1998. prodano je za 4.621.500 funti, što je najviša cijena ikad plaćena za tiskanu knjigu.

U Britanskoj knjižnici čuvaju se dva primjerka te knjige, od kojih je prva dio zbirke kralja Georgea III.

(Hina) ag bnš

Pročitajte više