Prvo javno očitovanje od uhićenja u rujnu: Roman Polanski pismom zahvalio na podršci

OSKAROVAC Roman Polanski koji trenutno u kućnom pritvoru u Švicarskoj čeka odluku o izručenju SAD-u zbog 32 godine starog slučaja silovanja 13-godišnjakinje, u otvorenom pismu upućenom francuskom intelektualcu Bernardu Henriju Levyju zahvalio je svima onima koji mu pružaju podršku.

76-godišnji Polanski se zahvalio na svim porukama podrške i solidarnosti koje prima "sa svih strana svijeta" te je naveo kako mu one puno znače u ovim trenucima. To je ujedno i prvo javno očitovanje Polanskog od uhićenja u rujnu.

Polanski je iz zatvora Winterthur u Zürichu, u kojem je bio od 26. rujna, pušten 3. prosinca. U kućnom pritvoru će ostati sve dok Švicarska ne odluči hoće li ga izručiti SAD-u zbog optužbe da je 1977. godine silovao 13-godišnjakinju.

Samantha Geimer je 1977. godine policiji ispričala da ju je Polanski omamio alkoholom i sedativima te je silovao na snimanju u kući glumca Jacka Nicholsona. Polanski, koji je tad imao 43 godine, priznao je krivnju za nezakonit spolni odnos s maloljetnicom, ali je iz zemlje pobjegao prije izricanja presude, u veljači 1978. godine.

Pročitajte više