Prvo sučeljavanje predsjednika dvaju sindikata u HT-u

Predsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH) Jadranko Vehar i predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST) Josip Pupić sučelili su danas u Rijeci stajališta o radu i obvezama sindikata u Hrvatskom Telekomu, TComu, u sklopu "predizborne kampanje" za izbore članova Radničkog vijeća i Povjerenstva radnika za zaštitu na radu.

Izbori za ta tijela bit će održani 7. ožujka ove godine, a Vehar i Pupić nositelji su dviju kandidacijskih lista. Njihovo sučeljavanje prvo je javno sindikalno sučeljavanje, rečeno je.

Na prvi dio skupa radnika, na kojemu su predstavnici Uprave iznijeli rezultate poslovanja u prošloj te planove za sljedeću godinu, novinarima nije omogućen pristup.

Vehar je novinarima izjavio da Deutsche Telekom (DT) ne ostvaruje obećanja koja su data pri potpisivanju ugovora s hrvatskom Vladom. Naveo je da se u iduće tri godine planira smanjenje broja zaposlenih u hrvatskom T-Comu za oko 2 tisuće, od toga tisuću u ovoj godini. Nastojimo se izboriti da radnici u T-Comu ostvare ista prava koja imaju radnici DT-a u matičnoj zemlji, Njemačkoj, rekao je.

RSRH traži da T-Com osnuje agenciju za zbrinjavanje i doškolovanje radnika te da se radni tjedan u toj tvrtki smanji s 40 na 36 radnih sati tjedno. Po Veharovim riječima, RSRH sada ima oko 3000 članova.

Pupić je novinarima kazao da će se zalagati da Radničko vijeće djeluje na pravim temeljima te da se prekobrojni radnici zbrinu doškolovanjem ili prekvalifikacijom. Na upit hoće li se zalagati da se prava radnika Deutsche Telekoma u Njemačkoj i Hrvatskoj izjednače, Pupić je rekao da će to zatražiti u skladu s mogućnostima tvrtke, kao i povećanje plaća. HST ima oko 4000 članova.

U sučeljavanju, kojemu su nazočni bili novinari, predsjednici dvaju sindikata i radnici raspravljali su među ostalim o kolektivnom ugovoru (KU) potpisanom prije 3 godine. Vehar tvrdi da je HST pristao na kolektivni ugovor kojim su znatno smanjene plaće, a Pupić da je smanjenje napravljeno radi ujednačavanja plaća svih radnika jer su, ističe, radnici u Zagrebu za isti posao bili bolje plaćeni od radnika u drugim mjestima.

Sučeljavanja sindikalnih čelnika sutra se nastavljaju u Splitu, zatim u Osijeku i Zagrebu.

(Hina) xhsup ymć

Pročitajte više