"Pseći govor": Ima novo značenje u istraživanju o jeziku

PAMETNI škotski ovčar koji može donijeti najmnje 200 predmeta nakon što ih netko imenuje možda je živući dokaz da psi stvarno razumiju ljudski govor, objavili su u četvrtak njemački znanstvenici.

Pas Rico može donijeti nove predmete kada ga se to traži, čak i ako nikada prije nije čuo ime predmeta, tvrde znanstvenici.

Otkriće objavljeno u časopisu "Science" možda ne iznenadi vlasnike pasa, ali svakako može obnoviti rasprave o tome što je jezik i je li on jedinstven samo ljudima.

"Pitamo se što sprječava životinje da govore. Ograničenje zasigurno nije njihova sposobnost da čuju i razumiju", kaže Julia Fischer iz Institita za evolucijsku antropologiju Max Planck u Leipzigu.

Ricova sposobnost odgovara procesu koji se naziva "brzo ocrtavanje" karakteristično za malu djecu koja uče govoriti i razumijevati jezik. Brzo ocrtavanje omogućuje djeci da brzo stvaraju "grube" hipoteze o značenju novih riječi kada ih prvi put čuju.

Desetogodišnji pas koji je prije pet pobijedio ljudske natjecatelje u popularnom njemačkom televizijskom talent showu živi sa svojim vlasnicima u Dortmundu.

Vlasnica psa je kazala da je Rico razvio ove vještine kada je gotovo cijelu godinu ležao nakon operacije ramena, a ona je pokušavala baviti se njime dok se oporavljao.

"Otkrila sam ovaj talent i rekla suprugu koji je mislio da sam luda. Na početku su to bila četiri predmeta ali je broj narastao na 200 ili 250", kazala je vlasnica Susanne Baus.

Julia Fischer kaže da je sa svojim kolegama izvodila eksperimente na psu. "Ricov rječnik je usporediv s rječnikom treniranih majmuna, delfina, morskih lavova i papiga", kazala je Fischer.

(Hina) xbis ydj

Pročitajte više