Psi bombe nova prijetnja terorista

NOVI trend u ratu između civila i vojnika postaje sve zlokobniji, pa se čak i čovjekov najbolji prijatelj pas koristi za borbu. Američke snage u Iraku dresiraju pse za otkrivanje eksploziva i pomoć, dok pobunjenici imaju mnogo ubitačnije ideje.

Pas opremljen eksplozivom došetao je do grupe iračkih policajaca. Detonirana daljinskim upravljačem bomba je eksplodirala i raznijela ga u komadiće, no srećom, nije oduzela ljudske živote, javlja LA Times.

Psi bombe korišteni su već u napadima u Latify, u južnom Bagdadu, Baqubahu u središnjem Iraku i oko grada Kirkuka na sjeveru.

"Kako mogu koristiti tako drage životinje za kriminalne i ubojite akcije!?" - ogorčena je 25-godišnja Rasha Khairir, zaposlenica na Bagdadskoj burzi.

"Pobunjenici koriste pse u mnogim dijelovima Iraka. Ako su u operacijama za vrijeme kampanje koristili mentalno retardirane osobe, zašto ne bi i pse?" - upitao se Noori Noori, inspektor u Ministarstvuunutarnjih poslova.

"Nedavno su pobunjenici u pustinji zapadno od Bagdada iskoristili magarca koji se uputio prema kontrolnoj točki američkih vojnika. Kada ga je jedan od njih pokušao zaustaviti, magarac je eksplodirao." - prisjetio se Noori.

"Prije su koristili autobombe. Sada koriste ljude i pse. Pronašli su novi način daljinskog upravljanja eksplozivom" - kazao je o novim prijetnjama Adnan Jaboori, glasnogovornik MUP-a.

Očito je da će novi trend terorističkih napada uz pomoć pasa bombi pomoći brutalnim pobunjenicima da ubiju još više ljudi, a ovakva će prijetnja unijeti još veći strah od napada. Uskoro možemo očekivati da će teroristi pronalaziti sve brutalnije načine kako da ubiju, a sigurnost će sve više biti narušena.

Podsjetimo, i Amerikanci su koristili pse kako bi zastrašili iračke zarobljenike u zatvoru Abu Grahib. Možda su time i sami inspirirali teroriste za ovakav podli čin.

Pročitajte više