Psi se više ne moraju svake godine cijepiti protiv bjesnoće

OD OVE godine cjepivo protiv bjesnoće kod pasa vrijedi do isteka roka valjanosti cijepljenja pa se psi ne moraju cijepiti jednom godišnje.

Potvrdilo je to za portal Ni Zagorje malo Ministarstvo poljoprivrede koje je donijelo novu Naredbu o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2021.

"S obzirom na povoljnu epizootiološku situaciju po pitanju bjesnoće u Hrvatskoj te kontinuirane provedbe oralne vakcinacije lisica od 2011. godine, u skladu s prethodnim najavama, od ove godine se prvi put prilikom cijepljenja upisuje rok valjanosti cijepljenja prema uputi proizvođača cjepiva. To znači da se psi moraju ponovno cijepiti po isteku roka valjanosti cjepiva koji može, ovisno o primijenjenom cjepivu, biti duži od 365 dana", pojasnili su iz Ministarstva i dodali kako termin sljedećeg obveznog cijepljenja upisuju veterinari u putovnicu za kućnog ljubimca i aplikaciju Lysacan.

Napominju kako se cijena obveznog cijepljenja protiv bjesnoće nije mijenjala. Veterinari su obaviješteni o novom načinu obveznog cijepljenja protiv bjesnoće.

Pročitajte više