Psihičke bolesti sve više pogađaju građane EU

SVAKI četvrti odrasli stanovnik Europske unije pogođen je nekom vrstom psihičkog poremećaja što EU stoji do 4 posto godišnjeg BDP-a u smislu gubitka produktivnosti, pokazala je nova studija koju je provela britanska karitativna udruga za oboljele od mentalnih bolesti (Rethink) i Europska federacija udruga obitelji oboljelih od psihičkih bolesti (EUFAMI).

Studija ukazuje na činjenicu da se 27 posto građana EU svake godine suoči s nekim psihičkim problemom, poremećajem ili težom bolešću, a depresija i tjeskoba najčešći su problemi. Psihičke bolesti stoje europsku ekonomiju do 4 posto godišnjeg BDP-a u smislu gubitka produktivnosti i drugih socijalnih troškova. Studija također procjenjuje da će, do 2020., depresija biti drugi najčešći razlog nesposobnosti za rad u razvijenom svijetu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), EU i Vijeće Europe organizirali su ministarsku konferenciju o mentalnom zdravlju u siječnju 2005.

Europska komisija je u listopadu 2005. objavila Zelenu knjigu o psihičkim bolestima kako bi se pronašli najbolji načini borbe protiv mentalnih bolesti i promoviralo mentalno zdravlje širom EU.

Nova je studija objavljena 31. svibnja, posljednjeg dana Komisijinih konzultacija o Zelenoj knjizi, a u njoj su sakupljena mišljenja građana s psihičkim oboljenjima i njihovih obitelji o tome što bi EU morala uzeti u obzir kada formulira strategiju očuvanja psihičkog zdravlja.

Studija je izbacila kao osnovni problem onaj socijalnog isključivanja i diskriminacije te stigmatizaciju koja okružuje mentalno oboljele. Određeni dio ljudi s psihičkim bolestima nema ni želju pronaći posao, iako ih 63 posto kaže da bi željelo raditi.

Devedeset i pet posto ispitanika željelo bi da javnost bolje razumije probleme mentalno oboljelih, a velika većina ispitanika, njih 90 posto, također poziva na pristup lijekovima s manje negativnih popratnih pojava, kao što su debljanje, znojenje ili seksualne disfunkcije.

Skupina Rethink smatra da je ukupno stanje u EU ovisno i o zdravlju svakog pojedinca. "Ekonomski prosperitet u EU u velikoj mjeri ovisi o zdravlju i sreći njezine radne snage. Ali i zaposlenje može doprinijeti psihičkoj bolesti budući da radni uvjeti često vode do mentalnog stresa", kaže izvršni direktor Rethink-a Cliff Prior.

EUFAMI pak kaže: "EU i nacionalne vlade trebaju surađivati kako bi se okončala diskriminacija, socijalno isključivanje, povrede ljudskih prava i nedostatak sredstava koji sada pogađaju one oboljele od psihičkih bolesti u Europi".

"EU mora slušati i koristiti znanje onih s iskustvom iz prve ruke kada razvija strategiju mentalnog zdravlja", kaže glavni tajnik EUFAMI-ja Kevin Jones.

Pročitajte više