Psihički teror zavladao poštanskim uredom u Metkoviću

PSIHIČKI teror čini se da je zavladao u jednom od ureda Hrvatske pošte u Metkoviću. Dvadesetak djelatnica već je duže vrijeme na bolovanju jer, kako same vele, pate zbog psihičkih poremećaja prouzrokovanih dugotrajnim zlostavljanjem voditeljice ureda Marine Kuzman.

Da je zaista riječ o mobbingu potvrdili su i psihijatri koji bolesnim djelatnicama pošte pokušavaju terapijom ublažiti traume doživljene na radnom mjestu.

Poniženje, uvrede te općenito uznemiravanja poštanske djelatnice su morale gotovo svakodnevno podnositi i to tijekom radnog vremena, ali i izvan njega. Depresije, kronične nesanice, pa i sklonost suicidu posljedice su navedenog ponašanja njihove nadređene, tvrde povrijeđene službenice koje mahom rade na šalterima - mjestima poznatima po svakodnevnim neugodnostima koje im priušte stranke.

Ne mogavši više podnijeti šikaniranja na radnom mjestu, poštarice su se odlučile obratiti za pomoć sindikalnom povjereniku Ivanu Đančeviću, a on je na zahtjeve nesretnih radnica Kuzmanicu prijavio radnoj inspekciji u Dubrovniku.

Sumnjiva diploma

"Riječ je o trakavici koja traje već godinama", dočarao je Đančević dodavši kako u njoj glavnu ulogu igra Marina Kuzman. Istaknuo je da je riječ o osobi koja ima prilično arogantan stav, a ujedno se voli hvalisati svojom fakultetskom diplomom Pravnog fakulteta u Mostaru koju je "ishodila" na prilično sumnjiv način.

Takav obrazovni položaj ispada daje za pravo Kuzmanici da se sa svojim podređenim radnicima ophodi kako joj dođe - nebrojeno je puta svoje kolegice vrijeđala po osnovi školske spreme, pojasnio je Đančević, ali i naglasio kako su sve navedene informacije do njega došle iz druge ruke, te da stoga sa cijelom situacijom nije podrobno upoznat.


"Elementi za mobbing postoje, ali takvo što treba utvrditi radna inspekcija", rekao je Đančević nastavljajući kako je u ime svojih sindikalnih kolegica podnio prijavu inspektoratu još prošlog ponedjeljka. Ono što, po njegovim mišljenju, mogu utvrditi inspektori jest činjenično stanje.

"Radna inspektorica, koja je prošli tjedan bila na godišnjem odmoru, u svakom slučaju može dobiti uvid u podatke o bolovanjima, provjeriti razloge izostanke, dakle, može razgovarati s liječnicima, ali i sa samim zaposlenicima", naveo je Đančević.

Zbog mobbinga preostali poštari rade cjelodnevno

Službeni zapisnik će zatražiti narednih dana, a već sutra bi se trebao sastati s inspektoricom rada ne bi li se ovaj problem počeo rješavati. Đančević je isto tako u prijavi zatražio da se preispita uvođenje cjelodnevnog radnog vremena za preostale, zdrave djelatnike pošte koji takav režim moraju podnositi zbog prevelikog broja odsutnih s posla.

"Smatram takvo radno vrijeme protuzakonitim jer se s tom odlukom poštanske uprave u Zagrebu moralo suglasiti radno vijeće, dok ono o promijeni radnog vremena nije ni obaviješteno", otkrio je Đančević.

Tresla se brda, rodio se mali mrav!

Optužbe na svoj račun Kuzman doživljava kao "gnjusne laži". "Riječ je o nakupini laži, a svi oni koji su me oklevetali mogu očekivati sudsku tužbu. Nekome je u interesu da se mene oblati, dok u uredu sve normalno funkcionira", poručila je Kuzman dodajući da će odgovarati i novinari koji su cijelu stvar jednostavno napuhali.

Naime, oni su, ističe Kuzman, javnost krivo izvijestili. "Znate kako mi kažemo: tresla se brda, rodio se mali mrav!", već je prognozirala Kuzman, ali nije htjela dalje raspredati nego nas je uputila na upravu Hrvatske pošte do koje u popodnevnim satima nije bilo moguće doći.

Je li riječ o pokušaju izopćenja Kuzmanice, režiranom od strane poštanskih djelatnica, ili je ona zaista poštanska mučiteljica doznat će se uskoro nakon što radna inspekcija dovrši cijelu istragu. Postoji mogućnost da se cijela stvar zataška, pogotovo ako je istina da je Marina Kuzman u dobrim političkim vezama sa samim premijerom Ivom Sanaderom, a o čemu je pisao Dubrovački vjesnik.

Ig.M.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više