Psihijatar: Zadnjih 30 godina je zavladala epidemija popustljivosti i razmaženosti

Foto: N1

ZAGREBAČKI psihijatar Milan Košuta iz Londona je za N1 televiziju komentirao uzroke nasilja u kontekstu dva masakra koja su se prošlog tjedna dogodila u Srbiji. Dao je svoju procjenu koliko je realna rehabilitacija 13-godišnjeg dječaka koji je ubio osmero svojih vršnjaka i zaštitara. "Teorijski može i bit će vrlo, vrlo teško. Ne možemo ništa predvidjeti", rekao je. 

Istaknuo je kako slučaj pokazuje jednu drugu važnu stvar. "Izgleda da se duševna bolest počinje javljati u sve mlađoj dobi. I kolege iz Kukuljevićeve, dječji psihijatri, svjedoče da se djeca već u dobi od 10, 11, 12 godina moraju početi tretirati antipsihoticima. Žalosno je, ali je tako. Ne znam koji je razlog tome", dodao je. 

Tvrdi kako trenutno ne postoji mehanizam pomoću kojeg bi se moglo identificirati pojedince u populaciji koji bi mogli napraviti takvo nešto. 

"Kad je netko bolestan, onda je dosta minimalna trauma"

"Oni kažu da je bio povučen, koliko ima povučene djece, osoba koje se teško uklapaju, kako ćemo to detektirati sada? Hoćemo li testirati sve te ljude i paziti ih? Jednostavno je činjenica iz područja mentalnog zdravlja da postoje takva stanja za koja možemo reći da se ne zna hoće li, kada će i kako će čovjek reagirati", naglasio je. 

"Govori se o tome rađaju li se ljudi pretežito zdravi ili većim dijelom bolesni. Kada se čovjek rodi zdrav, onda može proći i kroz traumu intenziteta Auschwitza i da bude još zdraviji i krene putem majke Tereze. Kada je temeljno bolestan, onda je potrebna minimalna trauma, minimalan događaj da to bude okidač", nastavio je. 

Govorio je o problemima koji se javljaju tijekom liječenja maloljetnika. "Žao mi je, ali sve je više slučajeva gdje i roditelji i bake i djedovi dobivaju batine od svoje djece. Slažem se da roditelji ponekad ne mogu to prihvatiti, ali kad vide tu silnu količinu agresije, prihvaćaju to (liječenje, op.a). Nisu oni toliki problem", smatra Košuta. 

"Potrebno je da dijete zna što je dobro, a što zlo"

"Ima jedna druga stvar – pitanje ljudskih prava i hospitalizacije. Psihijatri su stalno između dvije vatre – trebaju zaštititi društvo od nasilnika, a kada se nekoga prisilno hospitalizira, odmah su krivi, jesu li s pravom hospitalizirali... Nije jednostavno ljudima koji su u tome", kazao je. Protivi se fizičkom kažnjavanju djece te upozorava da im je nužno postaviti jasne granice. 

"Ranije je bilo prisutno zlostavljanje djece u velikoj mjeri i, na svu sreću, danas ima toga puno manje. Međutim, odgoj je sada problematično pitanje. Kolega Zoran Milivojević je imao velikih problema jer je rekao jednu rečenicu: 'Djecu se može ponekad po stražnjici udariti.' Ja sam protiv fizičkog kažnjavanja jer je ono izraz da čovjek nije uspio, ali mislim da je potrebno da dijete ima jasnu strukturu i da zna što je dobro, a što zlo", poručio je. 

Košuta navodi kako je u posljednjih 30 godina zavladala epidemija popustljivosti i razmaženosti. Iako ne postoje jasne upute za pravilan odgoj, zaključuje kako je nužno razlikovati što je zlostavljanje, a što je postavljanje granica.

Pročitajte više