Ptičja gripa ponovno hara Vijetnamom

NAJMANJE 4.500 pilića uginulo je ili ubijeno u Vijetnamu zbog pojave jednog oblika ptičje gripe koji nije opasan za ljude, samo tri mjeseca nakon epidemije smrtonosnog virusa H5N1 koji je uz milijune pilića odnio i 16 ljudskih života, objavili su vijetnamski dužnosnici.

Pilići na trima farmama u pokrajini Bac Lieu, u delti Mekonga, uginuli su ili su uništeni nakon što je utvrđeno da su pozitivni na H5 soj virusa ptičje gripe. H5 nije opasan za ljude, dok H5N1 jest.

"Činimo sve što možemo kako bismo suzbili bolest. Nadamo se da se neće proširiti", rekao je glasnogovornik mjesnih vlasti.

"Svi nasumični testovi na pilićima na tim farmama bili su pozitivni na ptičju gripu H5", rekao je.

"Virus zasad nije opasan po ljudsko zdravlje, no prijetnja postoji.... sva perad trebala bi proći inspekciju prije konzumiranja", rekao je visoki Nguyen Van Thong, dužnosnik vijetnamskog ministarstva poljoprivrede.

Kazao je također da su testovi provedeni na uzorcima iz 37 gradova i pokrajina diljem zemlje te da je najviše pozitivnih rezultata dobiveno kod vrsta koje žive na vodi poput pataka.

Ponovna pojava virusa stručnjake ne čudi. UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) objavila je da je u svakodnevnom kontaktu s vijetnamskim vlastima te da nema razloga za paniku.

Pročitajte više