Ptičja gripa u Egiptu i Azerbejdžanu, Iračanin preminuo od H5N1

SMRTONOSNI virus H5N1 ptičje gripe otkriven je na mrtvim pticama u tri područja u Egiptu, objavila je u petak Svjetska zdravstvena Organizacija (WHO).

"U Egiptu sada imamo ptičju gripu", kazao je Hassan al Bushra, regionalni savjetnik WHO-a za nove bolesti za područje istočnog Sredozemlja. Nije htio reći o kojim se područjima Egipta radi, ali je potvrdio kako su ptice bile zaražene smrtonosnim virusom H5N1.

WHO: Muškarac u Iraku preminuo od H5N1

Iračanin koji je preminuo prošli mjeseci drugi je slučaj zaraze smrtonosnim virusom ptičje gripe H5N1, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak.

No, testiranje izvedeno na 14 drugih osoba pokazalo je negativne rezultate, navodi se u priopćenju WHO-a.

Muškarac (39) ujak djevojčice koja je također preminula u pokrajini Sulaimaniya sa sličnim simptomima, brinuo se za nju dok je bolovala, ali je bio i u kontaktu sa zaraženom peradi, pojasnio je u svom priopćenju WHO.

U Azerbejdžanu otkriveno novo žarište ptičje gripe

Azerbejdžan je na svom teritoriju otkrio drugi slučaj smrtonosnog virusa H5N1 ptičje gripe, objavili su u petak azerbejdžanski veterinari.

Azerbejdžan smješten na raskrižju Europe i Azije prvi je put otkrio H5N1 kod ptica koje su uginule na Kaspijskom jezeru početkom ovog mjeseca.

Novo žarište ptičje gripe nalazi se u prirodnom rezervatu u jugoistočnom dijelu zemlje.


"Ovo je prvi slučaj ptičje gripe koji nije na Kaspijskom jezeru. To nas zabrinjava i poduzeli smo mjere kako bismo spriječili širenje zaraze", kazala je glasnogovornik veterinarske službe.

Zdravstveni se stručnjaci boje da bi zaraza s divljih ptica mogla prijeći na domaću perad.



 

Pročitajte više