Ptičja gripa u Vijetnamu i Kambodži odnijela po jedan život

VIJETNAMSKE su vlasti danas priopćile kako je zabilježen prvi smrtni slučaj zbog ptičje gripe u gotovo dvije godine, a virus je uzrokovao i smrt jedne osobe u Kambodži.

Vijetnamska žrtva koja je preminula 11. siječnja radila je na farmi pataka, no prisutnost virusa kod peradi tek treba biti utvrđena. Posljednja žrtva ptičje gripe u Vijetnamu je preminula u travnju 2010. godine.

No tamošnje vlasti navele su kako situacija nije alarmantna te da je situacija pod kontrolom. U južne provincije zemlje poslani su zdravstveni timovi koji će provjeriti situaciju.

U Susjednoj Kambodži bolesti je 18. siječnja podlegao dvogodišnji dječak za kojeg se vjeruje da je bio izložen zaraženoj peradi.

Od 2003. godine soj ptičje gripe H5N1 u svijetu je ubio više od 340 osoba. Vijetnam je zabilježio najviše brojke žrtava u jugoistočnoj Aziji, kojih je u posljednjih devet godina bilo 59.

Prema izvještaju UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije svih osam slučajeva zaraze ptičjom gripom u Kambodži su prošle godine imale smrtni ishod. Umrlo je sedmero djece.

Pročitajte više