Ptičja gripa "vrlo vjerojatno" i na Tajlandu

PTIČJA gripa koja hara Azijom možda je stigla i do Tajlanda, gdje je pet osoba podvrgnuto testovima da se utvrdi da li su oboljeli od te bolesti, izjavio je u petak tajlandski premijer Thaksin Shinawatra.

"Vrlo je vjerojatno da i ovdje ima ptičje gripe, no nisam još vidio rezultate", koji bi trebali biti gotovi tijekom petka, izjavio je Thaksin novinarima.

Tajlandska je vlada ranije objavila kako se sumnja na tri oboljela od ptičje grupe deminatirajući tako napade da zataškava pojavu bolesti.

Za vrijeme premijerova obraćanja novinarima, ministri gospodarstva, poljoprivrede i zdravstva održali su hitan sastanak kako bi Tajland pripremili za negativne ekonomske i medicinske učinke, ukoliko se, kao i u Vijetnamu, pokaže da je ptičja gripa zarazila i ljude.

Jedan od već prisutnih negativnih učinaka je odluka Japana da zabrani uvoz peradi iz Tajlanda, donesena u četvrtak. U Japanu je završavalo čak 60 posto tajlandskog izvoza peradi, koji godišnje doseže ukupni iznos od oko 1,5 milijardi američkih dolara. I drugi naznačajniji kupac tajlandske peradi - Europska unija, u četvrtak je objavila kako će poduzeti "hitne korake", ukoliko Bangkok potvrdi pojavu bolesti.

Pojava ptičje gripe potvrđena je u Južnoj Koreji, Japanu i Vijetnamu, u kojima je do sada umrlo ukupno pet osoba, a Bangkok je do sada tvrdio da tamošnja perad boluje od kolere - bolesti koja se ne prenosi sa životinja na ljude.

Pročitajte više