PU istarska otkrila malverzacije kod kupnje kamiona

POLICIJSKA uprava istarska podnijet će protiv E. C. iz Motovuna te V. D. iz Zagreba kaznenu prijavu zbog zlouporave ovlasti, krivotvorenja službenih isprava, te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, rečeno je danas na konferenciji za novinare u PU istarskoj.

Glasnogovornik PU istarske Robert Pavleković izvijestio je da je slučaj počeo kaznenom prijavom zagrebačkoga predstavništva tvrtke "Volvo Truck Corporation" protiv E. C., a kriminalističkom obradom je utvrđeno da je spomenuti E.C. uz pomoć V. D. radi pribavljanja protupravne imovinske koristi koncem 2002. te početkom 2003. na kredit kupio 10 kamiona marke Volvo.

Radi osiguranja povrata kredita s Volvom su zaključena dva sporazuma radi osiguranja novčane tražbine prijenosom prava vlasništva.

Nakon toga, navodi policija, Volvu su odmah vraćena dva kamiona, a E. C. je unatoč zabrani raspolaganja, sedam kamionima, uložio u tvrtku Karin Komerc iz Šida (SiCG) i time stekao 9,09 posto udjela u toj tvrtki. Za taj posao korištene su krivotvorene prometne dozvole.

Prije toga, kako bi ispunio uvjet Volva o uplati 20 posto učešća, E. C. je s tvrtkom "Hypo Steiermark Karftfahrzeung unda Machinen Lieasing" iz Graza, zaključio ugovor o lizingu od 196.000 eura, a u cilju osiguranja plaćanja kredita napravio isto kao i u slučaju s Volvom.

E. C. je također protivno sklopljenim ugovorom s Volvom tijekom lipnja 2003. jedan kamion prenio u vlasništvo zagrebačke tvrtke "Vinjani šped", i to za podmirivanje troškova špediterskih usluga u iznosu većem od 750.000 kuna.

Nadalje, on je protivno sklopljenom sporazumu u ožujku 2004. godine jedan kamion pokušao prodati trgovačkom društvu "Harapin promet" iz Zaprešića. No, u toj namjeri nije uspio, jer je ta tvrtka otkrila da je kamion pod opterećenjem.

Ukupna počinjena šteta iznosi 6,046.966 kuna, navodi policija.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.