Pucnjave u Japanu su rijetkost: "Oni ne mogu zamisliti kulturu oružja kao u SAD-u"

Foto: EPA

NAPAD na bivšeg japanskog premijera Shinza Abea šokiralo je Japan, zemlju koja ima jednu od najnižih stopa kriminala povezanog s vatrenim oružjem. Bivši marinac pucao je u leđa i prsa bivšeg premijera iz oružja koje je sam napravio.

U Japanu su iznimno strogi zakoni o kontroli oružja. Japan je u 2018. prijavio tek devet ubojstava zbog vatrenog oružja, dok je ta brojka u SAD-u iste godine iznosila 39.740.

"Japanci ne mogu zamisliti kulturu oružja kakva postoji u SAD-u"

Stručnjakinja za sigurnost Nancy Snow rekla je za CNN da će napad na Abea zauvijek promijeniti Japan. Osim što je to rijetkost, za Japance je i kulturološki neshvatljivo, objašnjava Snow.

"Ljudi u Japanu ne mogu zamisliti kulturu oružja kakva postoji u SAD-u. To je strašan trenutak i molim se za bivšeg premijera. Užasava me razmišljati o tome kako će napad utjecati na psihu stanovnika koji se inače slobodno kreću i u socijalnom su kontaktu. Japan je do sada bio oaza", rekla je Snow za CNN.

Nabavljanje oružja u Japanu je kompliciran proces

Prema japanskim zakonima o vatrenom oružju, za prodaju su dopuštene jedino sačmarice i zračne puške. Pištolji su zabranjeni, a dolazak do oružja predstavlja dug i kompliciran proces koji zahtijeva puno strpljenja.

Tko u Japanu želi kupiti vatreno oružje, cijeli dan mora provesti na nastavi i proći pismeni ispit. Nakon toga osoba mora na streljani postići uspjeh od 95 posto. Također, tu su i evaluacija mentalnog zdravlja, test na droge i vrlo opsežna kontrola osobe koja želi kupiti oružje. Kontrolira se je li osoba kažnjavana, upletena u organizirani kriminal, kakvo joj je financijsko stanje te veze s obitelji i prijateljima.

U Japanu je 2019. godine, državi sa 125 milijuna stanovnika, dozvolu za vatreno oružje imalo 310.400 civila, piše CNN. Zakoni u Japanu su postroženi 2007. godine kada je napadač upucao gradonačelnika Nagasakija Iccha Ita. Pogodio ga je dva puta u leđa i ubio.

Pročitajte više