Puhovski: U Zagrebu se pobjednik zna, u Splitu se ne može predvidjeti

Foto: Sanjin Strukić, Milan Šabić/Pixsell

PRVI krug lokalnih izbora za neke je donio povijesni uspjeh, dok su neke političke opcije doživjele potop. Politički analitičar Žarko Puhovski za Media servis je prokomentirao rezultate u četiri velika grada, Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci.

"Škoro nema neku naročitu šansu"

Kandidat platforme Možemo! za čelno mjesto metropole Tomislav Tomašević nadmoćno je ušao u drugi krug izbora. Tijesan dvoboj Miroslava Škore i Jelene Pavičić Vukičević vodio se skroz do pola sata prije ponoći. Dugo je vodila Pavičić Vukičević, a onda je stigao preokret - glasovi birača odveli su Škoru u duel s Tomaševićem. A da će to zaista biti pravi duel daje nagovijestiti Škorina najava oštre ideološke kampanje u naredna dva tjedna.

Puhovskog uopće ne iznenađuje uspjeh Možemo!, a za Škorinu najavu kaže: ''To je siguran put u poraz.''

"On tako i tako nema neku naročitu šansu jer Tomašević ima gotovo četiri puta više glasova od njega već sada. Bude li zaista se igrao svjetonazorske borbe takozvanog kulturkampfa ili kulturne borbe, borbe kultura, kako je već i najavio jučer Hasanbegović, a i sam Škoro, onda će još proći i lošije nego što bi inače prošao."

HDZ i SDP doživjeli su debakl u glavnome gradu. Klisović je, kao što se i očekivalo, najavio potporu Tomaševiću, a Davor Filipović čak se ispričao protukandidatima. Na izrazito loše rezultate vodećih stranaka desnice i ljevice Puhovski kaže: ''HDZ-u je samo bilo bitno da bude ispred SDP-a.''

"HDZ je vodeća urbana stranka, a ne SDP"

"Općenito su ovi izbori paradoksalno pokazali da je HDZ vodeća urbana stranka u Hrvatskoj, a ne SDP, što se ranijih godina doista nije moglo očekivati. To da SDP bude peta stranka po snazi u zagrebačkoj skupštini je prije šest mjeseci bilo nezamislivo. Ne dogodi li se to da u Rijeci ipak uspije Filipović, za što on ima šanse, ali nije sigurno, može se govoriti o katastrofi SDP-a. Ako Filipović uspije, onda se radi samo o umjerenom porazu."

HDZ još tuguje u tišini za izgubljenom metropolom i nije se izjasnio kome će pripasti njegova podrška u drugome krugu, iako, ako se gledaju politička uvjerenja, nema dileme kome bi se mogao prikloniti. A kada bismo pogledali iz koristi, Tomašević ili Škoro?

"Nema uopće spora o tomu da je za HDZ, kad bi oni doista racionalno razmišljali, pobjeda Tomaševića nešto što im odgovara jer Tomašević ne dijeli s njima biračko tijelo, dakle oni nisu konkurenti i bilo bi zapravo razumno sa strane Plenkovića, onih koji vode HDZ, da manje napadaju Tomaševića, da ostave Tomaševiću da svojim rastom oslabljuje SDP, a njihov problem jest objektivno Domovinski pokret i djelomično Most jer oni su konkurenti u istom biračkom bazenu."

"U Splitu se ne može predvidjeti tko će pobijediti"

U Splitu je ipak malo neočekivaniji rasplet situacije. Ivica Puljak iz stranke Centar vodeći je kandidat, a u drugom krugu snage će odmjeriti s Vicom Mihanovićem iz redova HDZ-a.

Je li to znak da se pojavila oporba Kerumu i HDZ-u?

''Sad je pitanje hoće li naredna dva tjedna biti razdoblje u kojem će se voditi neka vrsta referenduma za i protiv HDZ-a, što ja mislim da za HDZ ne bi bilo pametno jer bi se onda svi grijesi nacionalne politike HDZ-a mogli prebaciti na njihovog kandidata Mihanovića ili će se raditi o sukobu dvije osobe gdje je onda svašta moguće, od priča o doktoratu do priča o ustaškim pjesmama. Tako da je realno stanje dosta nejasno, to jest ne može se ni na koji način ozbiljno predvidjeti tko bi od te dvojice mogao pobijediti.''

"Velika prilika za HDZ u Osijeku"

HDZ je iznenadio u Osijeku. Njegov Ivan Radić sjajno je prošao u prvome krugu s dobivenih 39.07 posto glasova, a slijedi ga nezavisni kandidat Berislav Mlinarević, kojeg podupiru Domovinski pokret i Most, s 19.65 posto glasova. Sam ulazak Radića u drugi krug izniman je uspjeh za HDZ, a ukoliko zasjedne u fotelju osječkog gradonačelnika, i povijesni.

''Nikad nije gotovo dok nije gotovo, ali to je velika prilika i mislim da je HDZ-ova mašinerija neće propustiti, pogotovo što su na drugoj strani svi dosta slabi.''

Što će biti u Rijeci?

Rijeka tradicionalno naginje lijevim opcijama. SDP-ov Marko Filipović, koji je ujedno aktualni zamjenik riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, ušao je u drugi krug, ali za vratom mu puše nezavisni Davor Štimac. Upitali smo Puhovskog je li moguće da nakon dugogodišnje vladavine ljevice Rijeku preuzme druga politička opcija.

''Moguće, a nije vjerojatno. Pitanje je što će biti s gradskom skupštinom. Ja mislim da se oni tu isto nekako mogu izvući do većine. S gradskom skupštinom će najveći problem ipak biti u Splitu gdje mi se čini da je već sada lako moguće da dođe do novih izbora, odnosno ponovljenih izbora početkom iduće godine ako se ne bude mogao usvojiti budžet, odnosno proračun.''

Pročitajte više