Puhovski za Index o propasti TTIP-a: "Amerika je tražila previše ustupaka"

Foto: FAH

NAKON što je glasnogovornik Europske komisije jučer rekao da je Europska unija dobila jednoglasan mandat država članica da dovrši pregovore o sporazumu slobodne trgovine između EU-a i SAD-a, odbacujući navode njemačkog vicekancelara koji je TTIP pregovore prekjučer proglasio propalima.

Danas je kraj pregovora zatražila i Francuska.

"Aktualni razgovori između Europske unije i SAD-a o TTIP-u trebali bi biti zaustavljeni te bi trebali biti pokrenuti novi", rekao je francuski ministar vanjske trgovine Matthias Fekl francuskim medijima.

> I Francuska diže ruke od TTIP-a: "Dosta je, ove pregovore treba zaustaviti"

Za komentar aktualne vanjskopolitičke teme obratili smo se političkom analitičaru Žarku Puhovskom, koji je za Index kazao da je očito kako je u ovom trenutku SAD više zainteresiran za te pregovore od Europske unije.

"Već prije godinu i nešto govorio sam o tri loše stvari koje bi se mogle dogoditi u međunarodnoj politici - Brexit, pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima te pobjeda Marine Le Pen u Francuskoj. Prvi dio se ostvario, više formalno nego stvarno, ali ostvario se. On u ovom trenutku znači da će nova vlast u SAD-u nastaviti jačanje odnosa s EU-om, jer računa da je Britanija tako i tako na njihovoj strani, a Britanci nema rezervnu opciju.

Iz Europske unije dolaze znaci sabotaže - da je TTIP propao. Nejasno je to što je sve krenulo iz Njemačke, jer se njemačka politika ponašala dosta disciplinirano dosad, nije jasno zašto je Sigmar Gabriel to rekao - bez dogovora i konzultacija.

Europska unija je u ovom trenutku manje zainteresirana za odnose sa SAD nego što je SAD zainteresiran za odnose s EU-om. Po svemu sudeći, SAD je tražio više ustupaka nego obrnuto u tim pregovorima, previše ustupaka, izgleda", kazao je Puhovski.

Puhovski: Amerika je danas za Hrvatsku nevažna

U nastavku se osvrnuo na hrvatsko-američke odnose.

"Amerika je danas za Hrvatsku nevažna. SAD je bio važan kad je bila neprilika i nakon rata. U ovom trenutku je manje važan, oni ne mogu utjecati više na velike stvari kao što je ulazak RH u EU, ali mogu pomagati u sitnim stvarima - kao što je otkrivanje slovenskih nestašluka prilikom arbitraže. Politički, ništa bitno ne mogu.

Eventualno naoružavanje naše vojske i poklanjanje naoružanja jer nemamo novaca, eventualno sigurnosna pitanja... Ali i tu je bolje biti što dalje od SAD-a, jer su oni sada cilj svih terorista. RH tu nema nikakvih interesa, ali to nitko ne smije reći", zaključuje Puhovski za Index.

Pročitajte više