Puk´o mu film? Guverner Narodne banke Srbije iznenada podnio ostavku

GUVERNER Narodne banke Srbije Radovan Jelašić jučer je iznenada na redovnoj konferenciji za novinare podnio neopozivu ostavku, piše srpski Press.

Jelašić je rekao da ostavku podnosi iz "osobnih razloga" i odmah naglasio da na njega nije vršen politički pritisak da ode s položaja. Jelašić je svoju odluku krio do posljednjeg trenutka, a pola sata prije objavljivanja ostavke obavijestio je samo predsjednika Borisa Tadića, premijera Mirka Cvetkovića i ministra ekonomije Mlađana Dinkića.

No, prema informacijama koje je Press dobio od njegovih najbližih suradnika, Jelašić više nije mogao podnijeti pritiske kojima je izložen.

"To može biti loša poruka za investitore"

Radovan Jelašić dodao je kako je politika NBS-a vođena nezavisno od dnevne politike, "koja nikada nije imala pristup ovoj instituciji". Ocijenio je kako bi bilo dobro da se cijela ova situacija "relativno brzo riješi" te je naglasio da nije tražio niti ima ponude za drugi posao.

Premijer Mirko Cvetković rekao je da se s Jelašićem dogovorio da ostane na mjestu guvernera do izbora novog.

Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin komentirao je kako ni za jednu zemlju nije dobro kada guverner podnosi ostavku. "To može biti loša poruka za investitore. Nadamo se da će zakonodavna vlast brzo reagirati i izabrati novog guvernera. Vjerujemo i da se ostavka neće negativno odraziti na dinar, kao i da će novi guverner i NBS voditi politiku pravovremene reakcije u obrani dinara", komentirao je. 

Pročitajte više