Pula: Do sada prikupljeno više od 4200 potpisa za referendum

OD SUBOTE do danas u Istarskoj županiji prikupljeno je više od 4200 potpisa za raspisivanje referenduma o istarskom zemljištu kojim se zahtijeva revizija prodaje zemljišta u Istri, priopćio je na današnjoj konferenciji za novinare član Odbora za referendum Damir Radnić.

Po njegovim riječima građani su do sada pokazali odlučnost da se najdemokratskije odnosno referendumom riješi pitanje raspolaganja i upravljanja istarskim zemljištem.

"U susretima s građanima vidljivo je da oni razumiju i prihvaćaju referendumsko pitanje, da poznaju taj problem i smatraju da svojim sudjelovanjem mogu pobiti štetne odluke predstavničkih i izvršnih tijela", kazao je Radnić i dodao kako je posrijedi prodaja obalnog zemljišta za pet eura po četvornom metru te o odluci da se projekt "Brijuni-Rivijera" izvede mimo građana.

Izrazio je uvjerenje kako će se do kraja ovog tjedna prikupiti potpisi pet tisuća birača na temelju kojih je Županijska skupština obvezna raspisati referendum. Bez obzira no to, dodao je Radnić, potpisi će se prikupljati do 5. kolovoza, do kada se očekuje više od deset tisuća potpisa.

Član Odbora za referendum Nenad Klapčić ustvrdio je kako i u Statutu Istarske županije stoji kako Županija "priznaje, štiti, potiče i jamči sudjelovanje građana u odlučivanju referendumom". Ujedno, dodao je, u Statutu se kaže kako se o svim skupštinskim odlukama može provesti javna rasprava.

"Kao što je poznato, to se nije dogodilo s projektom Brijuni-Riviera koji navodno vrijedi milijardu eura. Obveza Županije je stoga jasna te vjerujemo da će županijsko vodstvo poštivati Statut i raspisati referendum koji građani očito traže", zaključio je Nenad Klapčić.

Na novinarske upite nije želio komentirati izjave čelnika istarskog SDP-a koji su referendum ocijenili "podmetanjem i varanjem građana" jer, kako je rekao, "Odbor ne želi komentirati stajališta političkih stranaka".

(Hina) dspo vkn

Pročitajte više