Pula: Proglašena elementarna nepogoda za općinu Cerovlje

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić proglasio je danas elementarnu nepogodu za područje općine Cerovlje izazvanu olujnim nevremenom praćenim jakom tučom koje je to područje zahvatilo prošloga ponedjeljka, 2. lipnja, od 13,30 do 15,20 sati.

Nevrijeme je prouzročilo velike štete na poljoprivrednim kulturama i dugogodišnjim usjevima te na županijskim i lokalnim cestama, ističe se u obrazloženju odluke.

Prema prvim procjenama Komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda općine Cerovlje, šteta na usjevima, dugogodišnjim nasadima i drugim kulturama, te županijskim i lokalnim cestama iznosi najmanje oko 900 tisuća kuna.

S obzirom na to da je proračun općine Cerovlje za prošlu godinu iznosio 2.570.316 kuna, udovoljeno je uvjetu iz Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda, kojim je utvrđeno da ukupna izravna šteta, da bi se proglasila elementarna nepogoda, mora biti veća od 20 posto proračuna jedinice lokalne samouprave u prethodnoj godini.

Sada je obveza istarskoga županijskog Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da napravi procjenu nastalih šteta te u suradnji s općinskim povjerenstvom utvrdi stupanj oštećenja na cestama i usjevima. Nakon toga napravit će se cjelovito izvješće i elaborat o štetama koje će se poslati Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

(Hina) dspo sp

Pročitajte više