Pula: Seminar o suzbijanju trgovine ljudima

U PULI je u tijeku seminar o suzbijanju trgovine ljudima, poglavito ženama i djecom za službenike svih policijskih uprava u Hrvatskoj koji se bave tom problematikom.

Sandra Veber iz Uprave Kriminalističke policije MUP-a na konferenciji za novinare kazala je kako je riječ je o multimodularnom projektu Ravnateljstva policije i Misije Međunarodne organizacije za migracije u Hrvatskoj (IOM) u kojem se u 16 mjeseci 26 policijskih službenika educira o suzbijanju trgovine ljudima.

Seminaru je nazočan i koordinator regionalnog projekta CARDS-a Vijeća Europe Bjorn Tlarberg, koji je ustvrdio kako je upravo Hrvatska jedna od tranzicijskih zemalja preko koje se trguje ljudima, što potvrđuje podatak da je ove godine prijavljeno 17 takvih slučajeva.

Ta dvostruko veća brojka nego u protekle dvije godine ne znači da se povećala trgovina ljudima, nego da su policijski službenici mnogo osposobljeniji, istaknula je Sandra Veber. Dodala je kako su najugroženiji mladi u dobi od 18 do 22 godine, poglavito žene koje najčešće i ne znaju da su zapravo postale žrtve.

Seminar završava u subotu, a zajednički su ga organizirali Ministarstvo unutarnjih poslova, Misija Međunarodne organizacije za migracije, Ured glavnoga državnog odvjetnika i Ministarstvo pravosuđa.

Pročitajte više