Pula: Sumnja se da su tri osobe zaražene trihinelom

EPIDEMIOLOŠKA služba Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije izvijestila je danas kako se sumnja da su tri osobe iz Pule zaražene trihinelom.

Po riječima voditeljice Epidemiološke službe dr. Vlaste Skopljak dvije su osobe zadržane na liječenju u pulskoj Općoj bolnici, a jedna je puštena na kućnu njegu.

"Nema razloga za paniku. Prvi simptomi pojavljuju se dva do tri dana nakon konzumiranja zaražena mesa. Zarazu prate smetnje probavnog sustava bolesnih, proljev koji traje do dva dana i lagano povišena temperatura" , kazala je dr. Skopljak.

Sumnja se da su zaraženi jeli polutrajne i trajne kobasice proizvođača "Marvika" iz Garčina kod Slavonskog Broda.

Po podatcima Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo ti se proizvodi u Istri prodaju samo u Puli, na "Marvikovu" prodajnom mjestu na gradskoj tržnici te u mesnici "Liberu". Epidemiološka služba stoga poziva sve one koji u zalihama drže "Marvikove" kobasice neka ih donesu, odnosno dostave u Službu.

Veterinarski inspektor Brodsko-posavske županije Damir Agičić izjavio je da su svi uzorci iz garčinske klaonice poslani na analizu i da su nalazi negativni.

Trihinela se u Puli zadnji put pojavila prije dvije godine kad se zarazilo oko 120 osoba.

Pročitajte više