Pula: UHDR najavio otkrivanje spomen-obilježja

U POVODU 13. obljetnice osnutka 1. postrojbe Zbora narodne garde u Istri 14. rujna, u Fažani će biti svečano otkriveno spomenobilježje, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare čelnici pulske Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata koji su pokrenuli inicijativu za postavljanjem spomenobilježja prvoj istarskoj postrojbi u Domovinskom ratu.

Riječ je o zajedničkom radu dvaju pulskih umjetnika Šime Vidulina i Erosa Čakića, a osim brojnih uzvanika na svečanosti se očekuje i ministrica branitelja Jadranka Kosor koja će otkriti spomen-obilježje ispred bivše omladinske političke škole u Fažani, t.j. ondje gdje su se prije 13 godina prvi put postrojili pripadnici 1. postrojbe ZNG-a u Istri.

"Tih 48 dragovoljaca bili su jezgra i početak stvaranja 119. brigade u Istri", istaknuo je Ivan Udović u ime pulskog UHDDR-a. Dodao je kako pulski UHDDR od Vlade i Hrvatskog sabora traži da prihvate novi zakon o pravima hrvatskih branitelja kako bi se ispravile učinjene nepravde te da se, kako je rekao Udović, "po mogućnostima osigura dostojan život onima koji su stvarali hrvatsku državu".

Pročitajte više