Pula: Za HSU Vlada je položila prvi ispit

SABORSKI zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli izrazio zadovoljstvo donošenjem triju zakona kojima se regulira problematika umirovljenika, te je zbog toga, kako je ocijenio, Vlada položila prvi ispit.

U skladu sa sporazumom, koji je stranka potpisala s tadašnjim mandatarom Sanaderom, unutar 100 dana doneseni su zakoni o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, o izmjenama Zakona o oslobađanju od participacije dijela troškova zdravstvene zaštite te o izmjenama Zakona o porezu na dohodak, rekao je Hrelja. "Mi ne razgovaramo o povećanju mirovina, već o činjenici da je moguće ukomponirati dodatak od 100 kuna i šest posto u mirovinsku osnovicu", kazao je.

Dodao je kako će on osobno predložiti Saboru donošenje Zakona o povratu duga umirovljenicima na temelju odluke Ustavnog suda iz 1998. i to na način, kako je rekao, "da se svakom umirovljeniku treba obračunati dug, izdati mu rješenje te naći model povrata duga".

Po njegovim riječima, već se radi na prijedlogu zakona i modela, a, po potpisanom sporazumu, do 30. lipnja zakon bi trebao biti u proceduri, odnosno morao bi proći prvo čitanje u Saboru.

"Za rješavanje problema umirovljenika treba vremena, no od iznimne je važnosti držati se sporazuma", zaključio je saborski zastupnik Hrelja.

U ime istarske podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske Ljubomir Šergo je rekao kako ne postoji nikakva politička koalicija niti trgovina s vladajućim HDZ-om, a što, po njegovim riječima, potvrđuje i točka 8 potpisanog sporazuma u kojoj se kaže da će "zastupnici HSU-a u Hrvatskom saboru poduprijeti sve prijedloge Vlade te za njih glasovati u skladu s tim sporazumom i programom svoje stranke".

Međutim , dodaje se i kako će se o "svim drugim pitanjima stranke potpisnice sporazuma konzultirati te u koordinaciji svojih klubova u Saboru tražiti zajedničko rješenje".

Pročitajte više